Przepis na naleśniki zamieszczony jest tutaj :).
Składniki na farsz:
- jedna, duża podwójna pierś z kurczaka
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mały brokuł
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- 2 jajka
- bułka tarta do obtoczenia
Krokieciki krok po kroku:
- Pierś myjemy, wycinamy niedoskonałości, kroimy w drobną kostkę, solimy i pieprzymy, smażymy na rumiano, odstawiamy na bok,
- brokuł podzielić na małe różyczki, zblanszować*, odcedzić i odstawić na bok,
- cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić, dodać pokrojone w półplasterki pieczarki oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę, wszystko razem poddusić do miękkości,
- dodać kurczaka, brokuł, wymieszać, doprawić do smaku, na końcu dodać natkę pietruszki (osobiście lubię natkę więc daję jej dużo - około 1/2 pęczka, można nie dodawać wcale i farsz też wyjdzie bez zarzutów),
- gotowym farszem nadziać naleśniki, złożyć jak krokiety (wkładałam więcej farszu więc naleśniki składałam tylko na 4 - nie rolowałam), obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na małym ogniu na złoty kolor.
* Blanszowanie - to inaczej krótkie (2 minutki) obgotowanie warzyw w dużej ilości wrzącej
wody i następnie zanurzanie ich w wodzie lodowatej. Smacznego!
a takich to jeszcze nie jadłam, pięknie wyglądają
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
jadłam kiedyś krokiety z kapustą i grzybami. takie z kurczakiem muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńmmm wyglądają smakowicie, na obiadek doskonałe:)
OdpowiedzUsuńsmaczne krokiety i smaczny obiadek:)
OdpowiedzUsuńdo ilu sztuk krokietów starcza farszu z podanego przepisu?
OdpowiedzUsuńtak na 8 sztuk powinno wystarczyć
OdpowiedzUsuńjakie fajne te krokieciki ;)w sam raz na pyszny obiad
OdpowiedzUsuńpoproszę:)
OdpowiedzUsuń