Składniki na 1 chleb:
- 700 g mąki pszennej chlebowej (u mnie pszenna pełnoziarnista)
- 2 łyżeczki soli
- 25g miękkiego masła
- 7g suchych drożdży (jedna saszetka)
- 1 łyżeczka cukru
- 300g ciepłej wody
- 150g ciepłego mleka
Chleb krok po kroku:
- W większej misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło, dosypać cukier i drożdże, dolać mleko, wodę i wyrobić ciasto,
- ciasto wyrabiać na oprószonej powierzchni aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki,
- pozostawić w misce, przykryte ściereczką, do dwukrotnego powiększenia objętości,
- ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką,
- przykryć ponownie i zostawić na 30 minut do "napuszenia się",
- używając ostrego noża naciąć kilkakrotnie, oprószyć mąką.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni i piec bochenek przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20-25 minut.
Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce.
Smacznego!
faktycznie chlebek jest szybki :) śliczne nacięcia!
OdpowiedzUsuń"napuszanie" też powinno być w misce?
pozdrawiam ciepło!
Eve "napuszamy" już uformowane w bochenek ciasto, wyłożone na blachę :)
OdpowiedzUsuńmi nacięcia nigdy nie wychodzą. muszę zainwestować w żyletki. a ostatnio jak byłam i kupić chciałam to mi pani skwitowała- mamy XXI wiek, są maszynki do golenia ;D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
ale sympatyczna pani ;)
OdpowiedzUsuńaz slinka cieknie na taki pyszny chlebek:)
OdpowiedzUsuńPiękny chleb! Gratuluję i serdecznie pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek! Bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńwspaniały bochenek, smaku mi narobiłaś!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wlasno-robiony chleb. Popieram incjatywe, a przepis swietny! Po co cos kupowac, jak mozna zrobic samemu lepszy.
OdpowiedzUsuń