wtorek, 18 stycznia 2011

Chleb pszenny - łatwy i szybki

Jak obiecuje autorka tego przepisu chlebek prosty i smaczny :), chlebek szybciutko rośnie, jest pyszny nawet na drugi dzień. Piekłam wczoraj na kolację, dziś rano tak samo cieszył podniebienie jak poprzedniego wieczora. Przepis cytuję za autorką.





Składniki na 1 chleb:

  • 700 g mąki pszennej chlebowej (u mnie pszenna pełnoziarnista)
  • 2 łyżeczki soli
  • 25g miękkiego masła 
  • 7g suchych drożdży (jedna saszetka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300g ciepłej wody
  • 150g ciepłego mleka
Chleb krok po kroku:
  1. W większej misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło, dosypać cukier i drożdże, dolać mleko, wodę i wyrobić ciasto,
  2. ciasto wyrabiać na oprószonej powierzchni aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki,
  3. pozostawić w misce, przykryte ściereczką, do dwukrotnego powiększenia objętości,
  4. ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką, 
  5. przykryć ponownie i zostawić na 30 minut do "napuszenia się",
  6. używając ostrego noża naciąć kilkakrotnie, oprószyć mąką.

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni i piec bochenek przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20-25 minut.

Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce.



Smacznego!

10 komentarzy:

  1. faktycznie chlebek jest szybki :) śliczne nacięcia!
    "napuszanie" też powinno być w misce?
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Eve "napuszamy" już uformowane w bochenek ciasto, wyłożone na blachę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mi nacięcia nigdy nie wychodzą. muszę zainwestować w żyletki. a ostatnio jak byłam i kupić chciałam to mi pani skwitowała- mamy XXI wiek, są maszynki do golenia ;D

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. az slinka cieknie na taki pyszny chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny chleb! Gratuluję i serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały chlebek! Bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniały bochenek, smaku mi narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wlasno-robiony chleb. Popieram incjatywe, a przepis swietny! Po co cos kupowac, jak mozna zrobic samemu lepszy.

    OdpowiedzUsuń