Składniki:
- puszka brzoskwiń w zalewie,
- 300ml mleka,
- 120g ryżu,
- 80g cukru,
- sok z 1 pomarańczy lub 1,5 łyżki ulubionego likieru owocowego (niekoniecznie),
- łyżeczka cynamonu (dla miłośników cynamonu 1 łyżka stołowa ;)),
- cukier waniliowy,
- sól.
Deser krok po kroku:
- Ryż kilkakrotnie opłukać w zimnej wodzie, następnie gotować przez 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić,
- ponownie wstawić do gotowania, tym razem w mleku z dodatkiem 40g cukru, cukrem waniliowym i cynamonem, gotować do momentu wyparowania mleka, często mieszając,
- na koniec gotowania dodać sok z pomarańczy, wymieszać i pozostawić ryż do ostygnięcia,
- brzoskwinie podciąć odrobinę od spodu (podciąć dupki :P), by były stabilniejsze,
- nakładamy ryż do miseczek z brzoskwiń, z pozostałego cukru robimy karmel (cukier podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając by się nie przypalił - karmel natychmiast zużyć), "kropimy" nim ryż.
- Podawać na zimno.
PS. Deser można dodatkowo posypać cynamonem lub polać sosem karmelowym.
Smacznego !
Uwielbiam szybkie, proste, a przede wszystkim pyszne smakołyki, a ten mi na taki wygląda :D
OdpowiedzUsuńi taki właśnie jest :)
OdpowiedzUsuńFajny deser
OdpowiedzUsuń