Składniki na 6 porcji:
- 2 udka kurczaka
- 2 piersi kurczaka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1/4 czerwonej papryki
- por
- 2 ząbki czosnku
- 8 grzybków mun
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- puszka pędów bambusa
- 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
- sos sojowy (nie miałam w domu jasnego, więc użyłam ciemnego tao tao), szczypta cynamonu, 1/2 łyżeczki chili, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki imbiru, 1 kostka rosołowa drobiowa, 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- makaron sojowy (przygotować według przepisu na opakowaniu - zagotować wodę, zdjąć z ognia, włożyć makaron i zostawić pod przykryciem do napęcznienia)
Rosół krok po kroku:
- Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać 2 litrami wody, doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć pianę, dodać kostkę rosołową i gotować wywar ok. 30-45minut, grzyby mung namoczyć w gorącej wodzie ok. 20minut, przepłukać, odciąć końcówki nóżek i pokroić w paseczki, następnie pędy bambusa odsączyć i pokroić w paseczki,
- marchew obrać pokroić w słupki, cebulę, por, paprykę oczyścić, drobno pokroić. W drugim garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć marchew, cebulę, paprykę i por. Rosół przecedzić, wlać do warzyw, dodać grzyby, pędy bambusa, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprowadzić do wrzenia i gotować kolejnych 10 minut, dodać przyprawy, sok z cytryny i sos sojowy do smaku, ściągnąć z ognia,
- mięso obrać z kości, ściągnąć skórę, pokroić w kostkę i dodać do rosołu,
- przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Zamiast wymienionych wyżej warzyw można użyć mrożonej mieszanki chińskiej.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz