sobota, 5 lutego 2011

Rosół chiński

Prosta zupa dla wielbicieli dań orientalnych :) . Smaku nadają odpowiednio dobrane przyprawy, grzybki mun, pędy bambusa. Wszystko podajemy z makaronem - oczywiście też chińskim ;) oraz pokrojonym w kostkę mięsem kurczaka...





Składniki na 6 porcji:

  • 2 udka kurczaka
  • 2 piersi kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/4 czerwonej papryki
  • por
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 grzybków mun
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • puszka pędów bambusa
  • 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • sos sojowy (nie miałam w domu jasnego, więc użyłam ciemnego tao tao), szczypta cynamonu, 1/2 łyżeczki chili, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki imbiru, 1 kostka rosołowa drobiowa, 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • makaron sojowy (przygotować według przepisu na opakowaniu - zagotować wodę, zdjąć z ognia, włożyć makaron i zostawić pod przykryciem do napęcznienia)
Rosół krok po kroku:
  1. Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać 2 litrami wody, doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć pianę, dodać kostkę rosołową i gotować wywar ok. 30-45minut, grzyby mung namoczyć w gorącej wodzie ok. 20minut, przepłukać, odciąć końcówki nóżek i pokroić w paseczki, następnie pędy bambusa odsączyć i pokroić w paseczki,
  2. marchew obrać pokroić w słupki, cebulę, por, paprykę oczyścić, drobno pokroić. W drugim garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć marchew, cebulę, paprykę i por. Rosół przecedzić, wlać do warzyw, dodać grzyby, pędy bambusa, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprowadzić do wrzenia i gotować kolejnych 10 minut, dodać przyprawy, sok z cytryny i sos sojowy do smaku, ściągnąć z ognia, 
  3. mięso obrać z kości, ściągnąć skórę, pokroić w kostkę i dodać do rosołu,
  4. przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Zamiast wymienionych wyżej warzyw można użyć mrożonej mieszanki chińskiej.


Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz