Składniki na kuraka:
- 10 pałeczek,
- 500ml maślanki,
- 60ml oliwy + 2 łyżki extra,
- 5 ząbków czosnku obranych i lekko zmiażdżonych nożem,
- 1 łyżka zmiażdżonych ziaren pieprzu,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 2 łyżki sosu sojowego.
Kurak krok po kroku:
- Kurczaka umyć, osuszyć, włożyć do szczelnie zamykanego naczynia (w oryginale torba foliowa, u mnie miska z pokrywką), zalać maślanką, 60ml oliwy, dodać czosnek, przyprawy, syrop klonowy, sos sojowy, zamknąć naczynie i potrząsnąć by wszystkie składniki się połączyły i dokładnie pokryły kurczaka (miziałam ;) kurczaka rękami),
- odstawić mięso do lodówki na 30min -2h, a najlepiej na całą noc,
- piekarnik rozgrzać do 220 stopni, kawałki kurczaka wyciągnąć z naczynia, strząsnąć nadmiar marynaty i układać na blasze pokrytej folią aluminiową. Polać pozostałym olejem i piec ok. 40 minut aż skórka się zrumieni (z termoobiegiem 30 minut).
Smacznego !
Robilam tego kurczaka. Bardzo nam smakowal. Ja dodatkowo podalam go z salatka z bialej kapusty tez z przepisu Nigelli :) Bylo pysznie :)
OdpowiedzUsuńMusi być wspaniały, miękki i delikatny.
OdpowiedzUsuń