Składniki na spód (3 spody o średnicy ok.30cm):
- 1 łyżka suchych drożdży (14g) lub 25g świeżych,
- 1,5 szklanki ciepłej wody,
- 3,5 szklanki mąki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1,5 łyżeczki soli.
Spody krok po kroku:
- Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 5-10minut, ze świeżych należy zrobić wcześniej rozczyn,
- mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, wlać drożdże, dolać oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli,
- ciasto porządnie wyrobić, położyć w naczyniu, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość - ok.1,5h),
- wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, podzielić na trzy równe części, uformować spody na pizzę, zostawiając grubsze brzegi,
- na spody ułożyć ulubione składniki (u mnie sos, pieczarki, szynka, kabanos, pomidorki koktajlowe i cebulka oczywiście wszystko posypane serem), piec ok 20 minut w temperaturze 260 stopni. Ser nakładać przed końcem pieczenia.
Składniki na sos do pizzy:
- puszka krojonych pomidorów,
- szczypta pieprzu,
- 1/2 łyżeczki bazylii,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1 łyżka octu balsamicznego, można zastąpić cytryną,
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego dla zagęszczenia jeśli wyjdzie za rzadki sos,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczki soli.
Sos krok po kroku:
- Pomidory odsączyć na sitku, łyżką przetrzeć przez sitko, dodać wszystkie składniki, wymieszać - można przechowywać w słoiczku w lodówce.
Domowa pizza ma coś w sobie. Choć ta z pieca opalanego drewnem jest lepsza, to ta domowa ma swój aromat.
OdpowiedzUsuńPiękne, cienkie ciasto to mój faworyt:) Nie ukrywam też, że pizza to moje ulubione danie;)
OdpowiedzUsuńFajna pizza! Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńale smakowita:)
OdpowiedzUsuńojjj najlepsza jest domowa i sprawdzona pizza!
OdpowiedzUsuń