środa, 9 lutego 2011

Moja fantazja na temat HALIBUTA

W kuchni lubię improwizować... lubię oddawać się chwili, pasji!? Tworzyć coś z niczego, robić mały miszmasz... kuchcić, pichcić, gotować, pitrasić, przyrządzać... W ten sposób wyczarowałam danie szybkie i proste, które powinno zachwycić niejedno podniebienie. Halibut ceniony z uwagi na swoje smaczne mięso, współgra z lekko słodkimi dodatkami. Stąd do głowy mi przyszło połączenie słodyczy rodzynek z wyrafinowanym smakiem tego przyjaciela.




Składniki na 2 porcje:
  • 2 dzwonka halibuta (150-200g każdy),
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka masła,
  • garść rodzynek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół szklanki białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 10 nitek szafranu,
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego,
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 
  • sól, pieprz.
Halibut krok po kroku:
  1. Szafran zalać ciepłą wodą i odstawić, w osobnym naczyniu namoczyć w gorącej wodzie rodzynki przez 10 minut, orzechy drobno posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać,
  2. na rozgrzaną patelnię wlać oliwę dodać masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek, wlać wino odparować. Kiedy cebula jest miękka, a wino odparowało, dodać rodzynki, sok pomarańczowy, sok z cytryny oraz szafran wraz z wodą, chwilkę podusić wszystko razem (ok.1-2min) zdjąć z ognia.
  3. Rybę umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z tymiankiem i wytaplać w niej rybę z dwóch stron :),
  4. rozgrzać patelnię, wlać oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę włożyć rybę i podsmażyć ok 4-5min. z jednej strony, aż się zrumieni, następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 4-5min, aż się zarumieni i zrobi w środku.
  5. Sos podgrzać, rybę wyłożyć na talerz polać ją powstałym miszmaszem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i zajadać :)

Smacznego !

2 komentarze: