W kuchni lubię improwizować... lubię oddawać się chwili, pasji!? Tworzyć coś z niczego, robić mały miszmasz... kuchcić, pichcić, gotować, pitrasić, przyrządzać... W ten sposób wyczarowałam danie szybkie i proste, które powinno zachwycić niejedno podniebienie. Halibut ceniony z uwagi na swoje smaczne mięso, współgra z lekko słodkimi dodatkami. Stąd do głowy mi przyszło połączenie słodyczy rodzynek z wyrafinowanym smakiem tego przyjaciela.
Składniki na 2 porcje:
- 2 dzwonka halibuta (150-200g każdy),
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki suszonego tymianku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka masła,
- garść rodzynek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół szklanki białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- 10 nitek szafranu,
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego,
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- sól, pieprz.
Halibut krok po kroku:
- Szafran zalać ciepłą wodą i odstawić, w osobnym naczyniu namoczyć w gorącej wodzie rodzynki przez 10 minut, orzechy drobno posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać,
- na rozgrzaną patelnię wlać oliwę dodać masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek, wlać wino odparować. Kiedy cebula jest miękka, a wino odparowało, dodać rodzynki, sok pomarańczowy, sok z cytryny oraz szafran wraz z wodą, chwilkę podusić wszystko razem (ok.1-2min) zdjąć z ognia.
- Rybę umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z tymiankiem i wytaplać w niej rybę z dwóch stron :),
- rozgrzać patelnię, wlać oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę włożyć rybę i podsmażyć ok 4-5min. z jednej strony, aż się zrumieni, następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 4-5min, aż się zarumieni i zrobi w środku.
- Sos podgrzać, rybę wyłożyć na talerz polać ją powstałym miszmaszem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i zajadać :)
Smacznego !
bardzo fajne polaczenie, na pewno smakuje swietnie:)
OdpowiedzUsuńniesamowicie pysznie to wygląda!
OdpowiedzUsuń