sobota, 29 stycznia 2011

Gofry chrupiące

Przepis cytuję za Dorotką, ta z kolei za Bajaderką, nic dziwnego, w końcu dobre wieści się szybko rozchodzą...   zapewne niejedna z nas wypróbowała przepis na lekkie i chrupiące gofry... ja wypróbowałam już dawno i nie mogę się z nim rozstać, bo gofry nie wychodzą "ciapciate" tylko faktycznie chrupiące :) ... pyszneee...






Składniki: 

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka osobno białka i żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
Dodatkowo: to z czym lubimy zajadać gofry, bita śmietana, cukier puder, owoce, dżem, do wyboru do koloru :) .

Gofry krok po kroku:
  1. Rozgrzać gofrownicę, wszystkie składniki, oprócz białek połączyć mikserem na gładką masę, 
  2. białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać w ciasto,
  3. piec w gofrownicy an złoty kolor ok. 3 minuty.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz