Tort jak marzenie... lekki, delikatny, wygląda kusząco... Składa się z podłużnych biszkoptów nasączonych rumem (w wersji oryginalnej), u mnie ponczem cytrusowym (za autorką przepisu), które w połączeniu z masą kremowo-maślaną i migdałami, dają niebiański smak...
Składniki:
- biszkopty podłużne na podwójne wyłożenie tortownicy+dekoracja góry tortu - około 300g
- 4 duże żółtka
- 10 dag cukru pudru
- 10 dag miękkiego masła
- 150g zmielonych migdałów
- 2 łyżki pomarańczowego likieru (Cointreau)
- 300ml śmietany kremówki, ubitej
Składniki na poncz:
- świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
- świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny
- 50ml pomarańczowego likieru (Cointreau)
Tort krok po kroku:
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę (powinny podwoić swoją objętość), do masy dodawać stopniowo, po małej łyżeczce masło, cały czas miksując, stopniowo wlewać likier, miksując, wsypać migdały wymieszać,
- do powstałej masy stopniowo dodawać ubitą wcześniej śmietanę, delikatnie mieszając by masa się nie zważyła !!!!
- Wymieszać składniki na poncz,
- spód tortownicy o wymiarach 20cm wyłożyć folią aluminiową, na dno formy ułożyć warstwę biszkoptów, maczanych krótko w ponczu (nie powinny być rozmoczone), na nie wyłożyć połowę masy kremowej, znów warstwę nasączonych biszkoptów i resztę masy. Tort można zakończyć warstwą biszkoptów, ja za autorką, starłam kilka biszkoptów na wierzch, dopiero przed podaniem,
- udekorować bitą śmietaną i płatkami migdałów (u mnie mandarynki i migdały).
Smacznego!
ale sliczny torcik:) chetnie bym zjadla kawaleczek i to pewnie nie jeden:)
OdpowiedzUsuńw takim razie zapraszam na kawkę i torcika ;)
OdpowiedzUsuńwygląda zachwycająco i to połączenie smaków, migdały z pomarańczą mmmm...
OdpowiedzUsuńCudowne są te migdały z boku, już czuję, jak chrupią. A taki torcik a'la rafaello z chęcią bym zjadła!
OdpowiedzUsuń