Składniki na 6 kotletów:
- 500g mięsa mielonego wołowego (najlepiej kupić chudą wołowinę i zmielić)
- 2 ząbki czosnku
- 1 żółtko z jajka
- 1 mała cebula pokrojona w malutką kosteczkę,
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: chili, sól, świeżo zmielony pieprz, wszystko do smaku.
Kotlety krok po kroku:
- Mięso włożyć do miski, dodać pokrojoną cebulę i posiekany drobniutko czosnek, żółtko, oliwę, przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać ręką odstawić do lodówki na godzinę,
- wyciągnąć mięso z lodówki, uformować 6 okrągłych kotletów, smażyć na patelni grillowej 5 minut z każdej strony.
Ponadto potrzebujemy:
- 6 bułek hamburgerowych
- sałatę
- 1 pomidora
- ogórki konserwowe lub ogórek świeży
- szczypior lub cebulę
- sos do hamburgerów, ketchup lub inny ulubiony sos (u mnie sos tatarski własnej roboty + sos: majonez+ketchup+musztarda)
Nie piszę dokładnych proporcji na dodatki do hamburgerów, ponieważ każdy lubi je jeść inaczej. Ja pokroiłam wszystko w kostkę, można na bułkę położyć liść sałaty, na to plaster pomidora i ogórka, cebulę, polać sosem i gotowe. Dodatki dobierzcie według własnych upodobań :) .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz