Składniki na około 24 sztuki:
- 250g mąki pszennej tortowej,
- 1/2 kostki masła,
- 1/4 szklanki ciepłego mleka,
- 12g suchych drożdży ( lub 25g świeżych),
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Do nadzienia dałam: powidła śliwkowe, konfiturę truskawkową, czekoladę gorzką, wiśnie.
Do posypania: cukier puder.
Rogaliki krok po kroku:
- Mąkę przesiać do miski, dodać miękkie masło i rozetrzeć palcami,
- do kubka z ciepłym (nie gorącym) mlekiem wsypać dużą szczyptę cukru, drożdże i odstawić przykryte ściereczką na 15 minut, by ruszyły,
- jajko ubić z cukrem pudrem, dodać do mieszanki z mąki i masła, wlać drożdże i ekstrakt z wanilii,
- wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleiło do ręki, przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić na 2h do lodówki.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, z ciasta uformować 3 kulki, każdą rozwałkować na 3 okrągłe placki podsypując lekko mąką, każdy placek podzielić na 8 trójkątów,
- na każdym z trójkątów, w jego szerszej części ułożyć po łyżeczce konfitury, powideł, 1 wiśnię, 1 kostkę czekolady,
- zwijać od szerszego końca do ostrego, formując rogaliki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec na złoty kolor, około 20 minut
Piec w temperaturze 200 stopni, około 20 minut.
(Uwagi: wszystko zależy od piekarnika i wielkości rogalików, ja piekłam około 15 minut w temperaturze 180 stopni).
takie domowe są zdecydowanie najlepsze :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula
uwielbiam takie rogaliki :-)
OdpowiedzUsuń