Pancakes z syropem klonowym to stereotypowe danie, które każda angielska mama podaje swoim dzieciom na śniadanie, są pyszne, szybkie i łatwe do zrobienia. Dziś przedstawię przepis Nigelli, która dla urozmaicenia, proponuje je z chrupiącym bekonem, polane syropem klonowym. Według mnie śniadanie na 5, chrupiący bekon idealnie pasuje do żywicznej słodyczy syropu. Sami spróbujcie !
Składniki:
- 30g masła (2 łyżki)
- 225g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 300ml pełnotłustego mleka
- 2 jajka
- 10 plastrów bekonu (albo boczku) lub ok. 100g cieniutko pokrojonej pancetty*
- 1-2 łyżeczki oleju roślinnego do podsmażenia bekonu
- syrop klonowy
Pancakes krok po kroku:
- Rozpuścić masło i odstawić, by przestygło,
- do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól, wymieszać,
- do drugiej miski wbić jajka, wlać mleko i rozpuszczone, lekko przestudzone masło. Następnie mieszając połączyć składniki mokre z suchymi - najlepiej wszystko razem zmiksować,
- na oleju usmażyć na chrupko plastry bekonu (pocięte ukośnie na połówki), zdjąć z patelni i poprzekładać je papierowymi ręcznikami (nie chodzi o usunięcie zbyt dużej ilości tłuszczu, tylko o zachowanie chrupkości bekonu, bo na tym nam zależy ;)),
- teraz rozgrzać patelnię i smażyć placuszki, wlewać niewielkie porcje ciasta na suchą patelnię, gdy zobaczycie pęcherzyki powietrza, pojawiające się na powierzchni placka, przewróćcie go na drugą stronę i smażcie kilka minut,
- gotowe pancakes umieścić na talerzach, udekorować plastrami chrupkiego bekonu i skropcie (polejcie - według własnego poziomu łakomstwa ;)) syropem klonowym.
Smacznego !
Dokładnie takie samo połączenie (bekon + syrop klonowy) zachwalał Jamie Olivier. Ale do tej pory nie mma syropu klonowego na półce.. trzeba to zmienić!:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
OdpowiedzUsuń