Jednak nie rezygnujmy z cebuli posiada ona witaminę C, magnez, siarkę, krzem, fosfor, cynk.
Francuzi błyskawicznie docenili właściwości cebuli tworząc nowy rodzaj zupy - cebulową.
Oto klasyczna francuska zupa cebulowa, przygotowana jak tradycja mówi -> na białym, wytrawnym winie... Może być podawana na ciepło z grzankami lub zapieczona w piekarniku... Zupa zniknęła tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć - następnym razem zdjęcia zrobię wcześniej i uzupełnię ;)...
Składniki na zupę cebulową - 4 porcje
- 4 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 4 plasterki sera żółtego
- 1 łyżka mąki
- 1 kostka bulionu lub wywar z włoszczyzny
- 1/2 łyżeczki tymianku lub ziół prowansalskich
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, odrobina cukru
- 3 kromki chleba, najlepiej pełnoziarnistego
Zupa cebulowa krok po kroku:
- Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pokrojony w drobną kostkę czosnek. Cebula musi być dobrze uduszona, aż do momentu kiedy się wyzłoci i zmniejszy swoją objętość. Oprószyć mąką i przyrumienić.
- Dodać białe wino i kilka minut dusić razem
- W garnku przygotować litr wywaru z włoszczyzny lub rozpuszczonej we wrzątku kostki bulionu, przełożyć do niego zawartość patelni, gotować kilka minut, doprawiając tymiankiem lub mieszanką ziół prowansalskich, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem ( lepiej cukier zastąpić miodem - 1 łyżeczka do smaku)
- W tym czasie należy przygotować grzanki - posmarować cienko chleb masłem, pokroić w kostkę i zrumienić na patelni
- Po rozlaniu gorącej zupy udekorować ją drobno pokrojonymi makaronikami z sera żółtego i posypać grzankami z chleba. Taką zupę można również po rozlaniu przykryć plasterkiem sera i zapiec w piekarniku, a grzanki podać osobno.
Bon appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz