U mnie na talerzu znalazł się zwykły żółty, holenderski ser - gouda...
Składniki:
- 40dag makaronu spaghetti
- 1 cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 opakowanie gęstej śmietany
- 3 żółtka
- 5 dag tartego żółtego sera
- 2 plastry wędzonego boczku
- sól, pieprz
Carbonara krok po kroku:
- Na patelni usmażyć na małym ogniu drobno pokrojony boczek, po chwili dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek, posolić, doprawić do smaku pieprzem,
- śmietanę wymieszać z żółtkami i serem. Wlać na patelnię do zrumienionej cebuli i boczku,
- połączyć składniki mieszając, aż powstanie gęsty sos (kilka minut),
- ugotowany i odcedzony makaron włożyć do sosu, wymieszać. Gotowe !
Osobiście lubię carbonarę posypaną natką pietruszki, polecam.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz