Podam przepis na biszkopt czekoladowy i masę czekoladową, której użyłam do przełożenia tortu.
Składniki na biszkopt:
- 8 jaj
- 15 dag mąki
- 15 dag cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (użyłam 16g)
- 1 budyń czekoladowy
- 2 łyżki kakao
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Biszkopt krok po kroku:
- Oddzielić białka od żółtek
- Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i budyń wymieszać i przesiać
- Do białek dodać szczyptę soli i ubijać, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, ubić na sztywną pianę
- Żółtka delikatnie roztrzepać widelcem i dodać do piany - delikatnie wmieszać drewnianą łyżką
- Stopniowo dodawać składniki suche ( przesianą mąkę + proszek + budyń + kakao) delikatnie mieszając drewnianą łyżką
- Dno brytfanki (tortownicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopt na Złomka piekłam w prostokątnej brytfannie - wyszedł jak na zdjęciu.
Piec ok. 40 min. w temperaturze 180 stopni.
*** KILKA RAD - CZYLI TO CO LUBIĄ BISZKOPTY :) ***
- w tortownicy smarujemy masłem, bądź wykładamy papierem do pieczenia tylko dno - nigdy nie należy smarować boków, bo biszkopt nie wyrośnie - będzie się ślizgał po ściance tortownicy,
- biszkopt należy wkładać do nagrzanego piekarnika,
- przed włożeniem biszkopta do piekarnika należy rzucić "nim" - brytfanką z masą biszkoptową ;), z wysokości 30-40cm na podłogę
- po upieczeniu biszkopta czynność powyższą należy powtórzyć - wyciągamy gorący biszkopt z piekarnika, rzucamy nim i znów wkładamy do lekko już uchylonego piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia
Tak wyglądał biszkopt w dużej prostokątnej brytfannie, pieczony w tortownicy o średnicy 26-28cm spokojnie wystarczy do podzielenia na 3 blaty.
Składniki na masę czekoladową:
Składniki na masę czekoladową:
- 4 całe duże jajka (można użyć 5ciu małych)
- 1 szklanka cukru
- 2 kostki miękkiego masła (nie wyjdzie z margaryny czy mixu)
- szczypta soli
- 50ml wódki lub spirytusu
- 1 cukier waniliowy duży 16g
- 200g czekolady gorzkiej lub 100g gorzkiej i 100g mlecznej
Krem krok po kroku:
- Jajka ubijamy w kąpieli wodnej, w tym celu do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, stawiamy na garnku z lekko gotującą się wodą, ubijamy na najwyższych obrotach miksera do momentu kiedy masa zbieleje, znacznie zwiększy swoją objętość i będzie bardzo ciepła. Po uzyskaniu powyższego odstawiamy do przestudzenia. Masa powinna się zachować jak powyżej po około 15 minutach.
- Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Masło w temperaturze pokojowej, kroimy na małe kawałki, przekładamy do miski i ucieramy do białości
- Do masła dodajemy powoli rozpuszczoną, lekko ciepłą czekoladę - miksujemy dokładnie na najwyższych obrotach miksera.
- Po wmiksowaniu całej czekolady dodajemy po łyżce masę jajeczną a na końcu powoli alkohol.
Na krem można położyć odsączone wiśnie, przed nałożeniem kremu na tort, blaty można posmarować kwaśnym dżemem.
Przepis na biszkopt zaczerpnięty z tej strony, przepis na krem stąd.
A tak wyglądał gotowy Złomek ;)
jaki świetny! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/html
Ale super! Mina Złomka bezbłędna :D Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń