Składniki potrzebne do przygotowania 4 pucharków:
- paczka biszkoptów " języczków"
- pół kilograma mascarpone - użyłam włoskiego 'epiu'
- 6 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 1+1/2 szklanki mocnej kawy
- 2 łyżki amaretto
- gorzkie kakao lub gorzka czekolada
Tiramisu krok po kroku:
- W misce ubijamy żółtka z cukrem, tak długo aż uzyskamy jasną, lekką pianę (ok. 15minut)
- Dodajemy mascarpone i ubijamy dopóki wszystkie składniki dokładnie się nie połączą
- Do lekko ostudzonej kawy dodajemy alkohol (kawę można posłodzić, proponuję wtedy dodać mniej cukru do kremu), kawę wlewamy do głębokiego talerza i nasączamy biszkopty jeden po drugim, układamy je w prostokątnym naczyniu (nasączone i ułożone w naczyniu biszkopty dodatkowo polewam jeszcze pozostałą z nasączania kawą - powinny być bardzo mokre), nakładamy krem, posypujemy kakao lub czekoladą.
Jeśli robimy tiramisu w prostokątnym naczyniu zapewne wystarczy go na jedną warstwę, jeśli natomiast w pucharkach można zrobić dwie warstwy powtarzając kolejno biszkopty, krem, czekolada lub kakao.
Deser należy porządnie schłodzić w lodówce - najlepiej jak "leżakuje" on przez noc :) .
Saporito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz