piątek, 17 grudnia 2010

Deser Tiramisu

Tiramisu to deser, który składa się z warstwy biszkoptów nasączonych kawą espresso połączoną z likierem migdałowym, na którą nakłada się warstwę kremu z twarożku mascarpone, a całość posypuje się wiórkami kakao lub gorzkiej czekolady. Tiramisu podaje się mocno schłodzone, w towarzystwie kawy espresso... We Włoszech tradycją jest spożywanie go na drugie śniadanie - zwłaszcza w upalne dni. Deser ten we Włoszech posiada wiele regionalnych odmian. Spośród wielu przepisów na deser wybrałam jeden, pochodzący z tej strony.





Składniki potrzebne do przygotowania 4 pucharków:

  • paczka biszkoptów " języczków"
  • pół kilograma mascarpone - użyłam włoskiego 'epiu'
  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 1+1/2 szklanki mocnej kawy
  • 2 łyżki amaretto
  • gorzkie kakao lub gorzka czekolada
Tiramisu krok po kroku:
  1. W misce ubijamy żółtka z cukrem, tak długo aż uzyskamy jasną, lekką pianę (ok. 15minut)
  2. Dodajemy mascarpone i ubijamy dopóki wszystkie składniki dokładnie się nie połączą
  3. Do lekko ostudzonej kawy dodajemy alkohol (kawę można posłodzić, proponuję wtedy dodać mniej cukru do kremu), kawę wlewamy do głębokiego talerza i nasączamy biszkopty jeden po drugim, układamy je w prostokątnym naczyniu (nasączone i ułożone w naczyniu biszkopty dodatkowo polewam jeszcze pozostałą z nasączania kawą - powinny być bardzo mokre), nakładamy krem, posypujemy kakao lub czekoladą.
Jeśli robimy tiramisu w prostokątnym naczyniu zapewne wystarczy go na jedną warstwę, jeśli natomiast w pucharkach można zrobić dwie warstwy powtarzając kolejno biszkopty, krem, czekolada lub kakao. 
Deser należy porządnie schłodzić w lodówce - najlepiej jak "leżakuje" on przez noc :) .

Saporito!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz