Składniki na 6 drożdżówek:
- 150ml mleka
- 40g roztopionego masła
- 300g mąki pszennej chlebowej (może być też zwykła mąka pszenna)
- 7g drożdży suchych lub 14g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- 8g cukru waniliowego
- 1 białko
Ponadto:
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek
Drożdżówki krok po kroku:
- Mleko wymieszać z roztopionym masłem,
- mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn), dodać resztę składników, wyrobić, ciasto powinno być gładkie i elastyczne,
- przykryć ściereczką i odstawić na ok.1,5h do wyrośnięcia,
- wyrośnięte ciasto lekko wyrobić, rozwałkować na koło o średnicy ok. 30cm, podzielić na 6 trójkątów (jak pizzę ;)), trójkąty ponacinać po obu stronach, końcówki spłaszczyć ("uszczypnąć") palcami,
- przykryć i odstawić przykryte ściereczką na 20minut - do napuszenia się
- przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni, około 14 minut, studzić na kratce.
Polukrować, polukrować, ozdobić kolorową posypką jak u autorki przepisu Dorotki, u mnie posypane suszonymi morelami oraz orzeszkami.
ja też je robiłam;) pamiętam że ciasto było fajne do wyrabiania. i szybko zniknęły;)
OdpowiedzUsuń