poniedziałek, 20 grudnia 2010

Drożdżowe choinki

Oto przepis na nieziemskie drożdżówki - choinki :), miękkie, delikatne, puszyste i duże :)



Składniki na 6 drożdżówek:
  • 150ml mleka
  • 40g roztopionego masła
  • 300g mąki pszennej chlebowej (może być też zwykła mąka pszenna)
  • 7g drożdży suchych lub 14g drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • 8g cukru waniliowego
  • 1 białko
Ponadto:
  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek
Drożdżówki krok po kroku:
  1. Mleko wymieszać z roztopionym masłem,
  2. mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn), dodać resztę składników, wyrobić, ciasto powinno być gładkie i elastyczne,
  3. przykryć ściereczką i odstawić na ok.1,5h do wyrośnięcia,
  4. wyrośnięte ciasto lekko wyrobić, rozwałkować na koło o średnicy ok. 30cm, podzielić na 6 trójkątów (jak pizzę ;)), trójkąty ponacinać po obu stronach, końcówki spłaszczyć ("uszczypnąć") palcami,
  5. przykryć i odstawić przykryte ściereczką na 20minut - do napuszenia się
  6. przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. 


Piec w temperaturze 180 stopni, około 14 minut, studzić na kratce. 

Polukrować, polukrować, ozdobić kolorową posypką jak u autorki przepisu Dorotki, u mnie posypane suszonymi morelami oraz orzeszkami.




1 komentarz:

  1. ja też je robiłam;) pamiętam że ciasto było fajne do wyrabiania. i szybko zniknęły;)

    OdpowiedzUsuń