poniedziałek, 20 grudnia 2010

Makaron z krewetkami

Jak już wspominałam jestem fanką makaronu... uwielbiam go przyrządzać na różne sposoby... oto jeden z nich, podpatrzony dosyć dawno na pewnej stronie, przepis zagościł w moim domu na dłużej...




(ponieważ dałam więcej makaronu niż w oryginalnym przepisie, zwiększone zostały również proporcje składników sosu)
Składniki na 2 porcje:

  • 7 gniazd makaronu tagliatelle 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 czerwonej papryki posiekanej w drobną kosteczkę
  • 135ml gęstego przecieru pomidorowego z kartonika
  • 70ml białego wina wytrawnego
  • 16 mrożonych krewetek tygrysich (bez pancerzy ale z ogonkami)
  • 60ml śmietanki kremówki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Danie krok po kroku:
  1. Krewetki rozmrozić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, 
  2. na patelni rozgrzać oliwę z masłem, podsmażyć czosnek i paprykę. Smażyć na małym ogniu do czasu aż czosnek zacznie się lekko rumienić,
  3. wtedy dodać przecież pomidorowy oraz wino, doprawić solą, pieprzem i gotować ok. 10-12 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając,
  4. w międzyczasie ugotować makaron, według przepisu na opakowaniu, gotować aż będzie 'al dente', (lekko twardawy),
  5. na patelnię z sosem włożyć delikatnie oprószone solą krewetki, gotować ok 1-2minuty z każdej strony,
  6. zmniejszyć ogień, dodać śmietankę kremówkę, natkę z pietruszki i jeszcze chwilkę gotować, mieszając,
  7. na patelnię z sosem włożyć makaron, wymieszać, przełożyć do głębokich talerzy, podawać od razu po przyrządzeniu.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz