Zachwycą nawet małego niejadka, który "nie lubi rybek" :) - Kacperek się zajadał paluszkami z soli, które są niesamowicie delikatne, chrupiące, a w połączeniu z sosem tatarskim własnej roboty, tworzą zgrany duet!
Składniki na 3 osoby:
- 3 filety soli,
- olej roślinny do smażenia na głębokim oleju
- sól, pieprz
- mąka, jajko, bułka tarta
- cytryna
Paluszki krok po kroku:
- Filety opłukać, osuszyć, pokroić w paski o szerokości ok. 1,5cm, oprószyć solą i pieprzem, włożyć do zamykanego woreczka (strunowego) wsypać 4-5 łyżek mąki i potrząsnąć aby kawałki ryby pokryły się cienką warstwą mąki.
- W międzyczasie rozgrzać olej w rondlu z grubym dnem, głęboki na minimum 5 cm.Filety wyjąć z woreczka i zanurzać je w roztrzepanym z solą i pieprzem jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć w gorącym oleju przez około 2 - 3 minuty, aż będą miały chrupiącą i złotą skórkę (smażyć partiami). Podawać zaraz po usmażeniu z sosem tatarskim, skrapiać sokiem z cytryny.
Składniki na sos tatarski:
- 1/2 filiżanki pokrojonej w drobną kosteczkę grillowanej papryki marynowanej
- 1/2 filiżanki pokrojonych w drobną kosteczkę obranych kiszonych ogórków
- 1 szczypiorek wraz z cebulką, drobno posiekany
- 1/2 filiżanki majonezu
- 1/2 filiżanki śmietany 12% lub 18%
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki i/lub koperku
- świeżo zmielony pieprz
Sos krok po kroku:
- Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce.
Smacznego !
smakowicie wyglądają, chętnie bym jednego skosztowała :)
OdpowiedzUsuń