Składniki:
- 20 dag papryki czerwonej
- 30 dag pomidorów
- 20 dag papryki żółtej
- 20 dag marchewki
- 10 dag cebuli
- 10 dag masła
- 2 ząbki czosnku
- szklanka ugotowanego ryżu
- 6 szklanek bulionu warzywnego
- śmietana i bazylia do dekoracji (u mnie dziś natka pietruszki bo bazylia umarła :) )
- sól
1. Warzywa umyć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę (dziś użyłam pomidorów z puszki, jak wiecie świeże są teraz bleee). Pokroić na kawałki. Papryki oczyścić z nasion, opłukać i pokroić na paski. Marchewkę oskrobać i pokroić na kawałki. Cebulę podsmażyć razem z czosnkiem na łyżce masła. Podzielić na dwie części i włożyć do dwóch garnków,
2. do jednego dodać czerwoną paprykę i pomidory. Do drugiego włożyć żółtą paprykę i pokrojone marchewki. Do obu garnków wlać po trzy szklanki bulionu. Gotować 30 minut na małym ogniu bez przykrywki. Ostudzić. Do każdej zupy dodać łyżkę masła i połowę ugotowanego ryżu. Przyprawić solą. Oddzielnie zmiksować i ponownie zagrzać. Przelać do dwóch dzbanków. Ubić śmietanę ze szczyptą soli i odstawić. Z dwóch dzbanków (lub dwiema chochlami) wlewać jednocześnie na talerz obie zupy, uważając, aby się nie wymieszały.
Udekorować bazylią i kleksem śmietany :) .
Smacznego!
Nazwa zupy godna nazwy bloga i zdjęcia.:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba!:)
Bardzo ładna zupa. Uwielbiam paprykę, uwielbiam kolory i kocham kontrasty na talerzu:) U mnie umarła pietruszka, ale mam rzeżuchę;)
OdpowiedzUsuńJaka ladna , dwukolorowa! Podoba mi się !:))
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, ale nie mogę jakoś końca dojść jak ona się tak nie zlewa na środku? Piękna jest, i na pewno smaczna ;-)
OdpowiedzUsuńArven jest dosyć gęsta dzięki temu trzyma fason ;)
OdpowiedzUsuńNo własnie, jak Ci się udało utrzymać granicę?;-) Wspaniale wygląda.
OdpowiedzUsuńUwielbiam w kuchni eksperymentować i gotować na kolorowo! Posiłki stają się wówczas smaczniejsze ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl