Pewnego popołudnia naszła mnie chęć na coś dobrego, szybkiego i łatwego... Zapala się zielona lampka - RACUSZKI - nie ma nic prostszego i szybszego, a zarazem wyśmienitego !!! Racuszki są pulchne, pięknie wyrastają - zawsze wychodzą... Ten zapach i smak .... dzieciństwa :)
Składniki:
- 2 szklanki mleka (szklanka o poj. 250ml)
- 2 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 2 - 3 kwaskowe jabłka
Racuszki krok po kroku:
- Jabłka należy obrać i pokroić w kostkę, można lekko posypać cynamonem (wielkość kawałków i ilość jabłek według własnych upodobań :))
- Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę (najlepiej dodając szczyptę soli)
- Mąkę wymieszać z sodą, solą i cukrem, dodać żółtka i mleko zmiksować - wyjdzie dość gęsta masa
- Do masy dodać jabłka, następnie delikatnie, drewnianą łyżką wmieszać ubitą pianę z białek
- Smażyć na średnim ogniu na rumiano, gotowe racuszki posypać cukrem pudrem.
Smacznego :) !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz