piątek, 3 grudnia 2010

Lekkie ciasto drożdżowe z kruszonką i rodzynkami


Dziś chcę podzielić się przepisem na przepyszną, puszystą drożdżówkę. Drożdżówka jest delikatna, nie jest sucha, zarówno dobrze smakuje z dodatkami jak i bez nich.



Składniki:
  • 300g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki drożdży suchych (6g) lub 12g drożdży świeżych
  • pół szklanki letniego mleka (125ml)
  • 1 jajko
  • 50g roztopionego masła
  • 45g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • garść rodzynek (wcześniej sparzonych)
Ponadto:
  • 1 jajko do posmarowania
Ciasto drożdżowe krok po kroku:
  1. Mąkę wymieszać z drożdżami suchymi ( ze świeżych zrobić rozczyn*), dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć bawełnianą szmatką, pozostawić do podwojenia objętości, ok. 1,5h.
  2. Po tym czasie ciasto wyrobić, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki o wymiarach 13 x 27cm (lub dwóch mniejszych).
  3. Ciasto przykryć i odstawić na 30-45minut do napuszenia się
  4. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką
Kruszonka składniki:
  • 50g miękkiego masła
  • 10 płaskich łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy (8g)
Wszystkie składniki wyrabiać między palcami na kruszonkę ( jeśli jest zbyt mokra dodać mąki, jeśli zbyt sucha to masła).
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni, ok. 35minut.
Autorka przepisu podaje jako formę keksówkę, ja jako, że posiadam małą keksówkę duża uległa zniszczeniu ;), upiekłam ciasto w tortownicy o wymiarach 24cm.
Przepis podpatrzony na tej stronie.
Rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać letniego mleka (taką ilość aby zakryło drożdże), łyżeczkę cukru, łyżkę mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut, aby drożdże "ruszyły".

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz