Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na 2 porcje:
• 2 łyżki masła
• cebula pokrojona w kostkę
• 250 g wyłuskanego zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
• 75 ml wody
• 300-400ml mleka
• sól i pieprz
• 1/2 łyżeczki przyprawy chilli
• 1 łyżeczka sosu tobasco
• 2 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)
Krem krok po kroku:
- W garnku z grubym dnem rozpuścić masło na małym ogniu. Dodać cebulę i dusić ją do miękkości przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając (nie zrumieniać).
- Dodać groszek i wlać wodę. Zwiększyć ogień i gotować pod przykryciem przez 5-10 minut lub aż groszek będzie miękki. (Groszek mrożony może być gotowy dopiero po 10 minutach). Dodać mleko, doprawić solą, pieprzem i mieszając zagotować. Zmiksować na puree, zostawiając 2 łyżki groszku do dekoracji. Wlać do garnka, zagotować i dolać mleka jeśli krem jest za gęsty. Doprawić do smaku chilli, tobasco oraz sokiem z cytryny. Posypać szczypiorkiem, podawać z grzankami.
Smacznego!
Szybko, smacznie, efektownie - super!:)
OdpowiedzUsuńO, to ja poproszę taką szklaneczkę :))
OdpowiedzUsuńDobra taka zupa krem i ładnie wygląda w tej szklaneczce.
OdpowiedzUsuńPyszna sprawa. Mam ostatnio wielką fazę na groszek, więc ten przepis bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuń