- puszka pomidorów (krojone lub w puszce i tak będziemy je miksować)
- włoszczyzna
- ząbek czosnku
- 1/2 filiżanki soku pomarańczowego
- 1 mała łyżeczka ziół prowansalskich (taka od filiżanki)
- 3 łyżki śmietany 30%
- sól, pieprz, cukier
Zupa krok po kroku:
- Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w słupki (można użyć mrożonej włoszczyzny). W niewielkiej ilości wody ugotować bulion warzywny, czyli włożyć przygotowane warzywa do wrzącej osolonej wody, doprowadzić do wrzenia na silnym ogniu, następnie zmniejszyć ogień,
- na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim pomidory z czosnkiem i ziołami prowansalskimi do miękkości (10-15min), od czasu do czasu mieszając,
- uduszone pomidory połączyć z wywarem, dodać śmietanę, doprawić sokiem pomarańczowym, solą, pieprzem i cukrem bądź łyżką miodu - oczywiście wszystko według własnych upodobań smakowych,
- wszystko zmiksować za pomocą blendera.
Tak przygotowaną zupę można podawać z ryżem, makaronem, bądź grzankami z chleba. Do pomidorowej można dodać odrobinę parmezanu.
Zdecydowany charakter zyska, jeśli posypiemy ją drobno pokrojoną świeżą kolendrą, a pięknie będzie się prezentować podana w filiżankach i udekorowana listkiem świeżej bazylii lub spiralą ze śmietany. U mnie zamiast bazylii natka pietruszki, którą uwielbiam :).
uwielbiam pomidorową, aż zgłodniałam. a sama nie wiem czy wolę z makaronem czy może z ryżem. zależy chyba od dnia;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Kocham pomidorówki :)
OdpowiedzUsuń