Dziś startuję z wypiekami. Proszę o wyrozumiałość i cierpliwość ponieważ dopiero zaczynam swoją przygodę z blogiem. Za oknem szaro, buro i ponuro...otworzyłam moją ulubioną stronę z wypiekami i do dzieła.
Przepis pochodzi z tej strony .
Bułeczki już stygną jak autorka napisała - na kratce, w międzyczasie, kiedy robiłam im zdjęcia, zdążyłam dwie zjeść. Są cudowne, delikatne, wręcz rozpływają się w ustach, cebulka daje słodkawy posmak... krótko mówiąc NIEBO W GĘBIE ;). Szczerze polecam.
Składniki, potrzebne do wyrobienia około 20 bułeczek (w moim przypadku 22 sztuki):
- pół szklanki letniego mleka
- 3 łyżki roztopionego masła ( lub miękkiego)
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 szklanki letniej wody
- 12g suchych drożdży (1 łyżka) lub 24g świeżych drożdży ( ze świeżych najpierw robimy rozczyn)
- 3 średnie cebule, pokrojone w kostkę i podsmażone
- 5,5 szklanki mąki
- 1 jajko z jedną łyżką mleka do posmarowania
Bułeczki krok po kroku:
- Wymieszać mleko, wodę, cukier, sól i masło
- Drożdże wymieszać z mąką ( ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn), umieścić w dużej misce, dodać składniki płynne i podsmażoną wcześniej na minimalnej ilości oleju, delikatnie posoloną cebulkę
- Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby można dosypać mąki ( do pół szklanki)
- Odstawić przykryte do podwojenia objętości
- Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na około 20 części, jeśli się klei można podsypywać mąką i formować bułeczki
- Uformowane bułeczki ułożyć na wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć i odstawić na 30 minut (do napuszenia się)
- Przed samym pieczeniem bułki można naciąć i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem
Piec około 20 minut, w temperaturze 200 stopni. Studzić na kratce.
Udanych wypieków i smacznego :)
mamy chyba bardzo podobne gusta kulinarne- te bułeczki tez robiłam. oj i bardzo miło wspominam;)
OdpowiedzUsuń