piątek, 4 marca 2011

Gołąbki dla leniwych :)

Ale mnie długo nie było :(. Mam ostatnio inne zajęcia, trochę brakuje czasu, w dodatku dzieciaki chorowały, mnie choróbsko też nie ominęło w związku z czym i chęci było brak na cokolwiek.
Dziś wracam ze zdwojoną siłą z przepisem na gołąbki dla leniwych :). Kotleciki wychodzą pyszne, jest się czym zachwycać. Polecam.
Przepis pochodzi stąd. 




Składniki:
 - 600 g mielonego mięsa (u mnie z indyka)
- 1 szkl. ryżu 
- 1/2 małej kapusty
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- bulion
- sól i pieprz
- bułka tarta do panierowania
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka mąki



Gołąbki krok po kroku:
1. Ryż ugotować , kapustę drobno posiekać, 
2. mięso wymieszać z jajkami i drobno posiekanym czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Dodać ryż i kapustę i doprawić do smaku. Formować podłużne , płaskie kotlety , panierować w tartej bułce i obsmażyć na rumiano z dwóch stron,
3. kotlety przełożyć do dużego rondla , podlać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym , śmietaną i mąką , dusić pod przykryciem ok. 10 minut.





Smacznego !

3 komentarze:

  1. Ciągle waham się czy zrobić takie...zawsze kończy się tym,że robię tradycyjne gołębie :) A to dziwne...bo ja raczej w kuchni lubię eksperymentować. Może nie potrafię łamać tradycji? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wyglądają te kotleciki! Muszą byc smaczne :)
    Pozdrawiam i cieszę sie,ze jesteś.
    Zdrowia zyczę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam je jako gołąbki odwrócone. Są wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń