czwartek, 13 stycznia 2011

Kremowa pomidorowa z makaronem

Jedną z najczęściej goszczących na naszym stole zup jest pomidorowa, w postaci kremu czy bardziej wodnistej wersji, z ryżem, grzankami bądź makaronem - wszystkie są doskonałe :) . Dziś przepis na kremową pomidorową o dziwo tym razem z makaronem...



Składniki:

  • puszka pomidorów (krojone lub w puszce i tak będziemy je miksować)
  • włoszczyzna
  • ząbek czosnku
  • 1/2 filiżanki soku pomarańczowego
  • 1 mała łyżeczka ziół prowansalskich (taka od filiżanki)
  • 3 łyżki śmietany 30% 
  • sól, pieprz, cukier
Zupa krok po kroku:
  1. Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w słupki (można użyć mrożonej włoszczyzny). W niewielkiej ilości wody ugotować bulion warzywny, czyli włożyć przygotowane warzywa do wrzącej osolonej wody, doprowadzić do wrzenia na silnym ogniu, następnie zmniejszyć ogień,
  2. na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim pomidory z czosnkiem i ziołami prowansalskimi do miękkości (10-15min), od czasu do czasu mieszając,
  3. uduszone pomidory połączyć z wywarem, dodać śmietanę, doprawić sokiem pomarańczowym, solą, pieprzem i cukrem bądź łyżką miodu - oczywiście wszystko według własnych upodobań smakowych,
  4. wszystko zmiksować za pomocą blendera.

Tak przygotowaną zupę można podawać z ryżem, makaronem, bądź grzankami z chleba. Do pomidorowej można dodać odrobinę parmezanu. 
Zdecydowany charakter zyska, jeśli posypiemy ją drobno pokrojoną świeżą kolendrą, a pięknie będzie się prezentować podana w filiżankach i udekorowana listkiem świeżej bazylii lub spiralą ze śmietany. U mnie zamiast bazylii natka pietruszki, którą uwielbiam :).

2 komentarze:

  1. uwielbiam pomidorową, aż zgłodniałam. a sama nie wiem czy wolę z makaronem czy może z ryżem. zależy chyba od dnia;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń