czwartek, 16 grudnia 2010

Spaghetti Carbonara

Uwielbiam makaron w każdej postaci... dziś spaghetti carbonara... może nie prawdziwa włoska... chociaż, jak odnaleźć tą prawdziwą skoro w każdym rejonie Włoch króluje inny przepis, w jednym dodaje się śmietanę, w innym twardy, ostry ser pecorino, w jeszcze innym  jeden z najbardziej znanych włoskich serów - grana padano.
U mnie na talerzu znalazł się zwykły żółty, holenderski ser - gouda... 





Składniki:

  • 40dag makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 opakowanie gęstej śmietany
  • 3 żółtka
  • 5 dag tartego żółtego sera 
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • sól, pieprz
Carbonara krok po kroku:
  1. Na patelni usmażyć na małym ogniu drobno pokrojony boczek, po chwili dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek, posolić, doprawić do smaku pieprzem,
  2. śmietanę wymieszać z żółtkami i serem. Wlać na patelnię do zrumienionej cebuli i boczku,
  3. połączyć składniki mieszając, aż powstanie gęsty sos (kilka minut),
  4. ugotowany i odcedzony makaron włożyć do sosu, wymieszać. Gotowe !
Osobiście lubię carbonarę posypaną natką pietruszki, polecam.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz