środa, 15 grudnia 2010

Zupa cebulowa z dodatkiem białego wina

Cebula była znana i uprawiana już w starożytności... w kuchni jest niezastąpiona, jako dodatek do kanapek, sosów, sałatek czy zup... Cebula oprócz wyśmienitych walorów smakowych, posiada również inne zalety: jest pomocna przy przeziębieniu, zapobiega powstawaniu zakrzepów - dlatego jest polecana osobom z zatorami, ma działanie grzybobójcze, stosowana jako okłady likwiduje częściowo blizny, zapobiega powstawaniu wrzodów... wady? hmmm może jedną - zazwyczaj płaczemy przy jej obieraniu...
Jednak nie rezygnujmy z cebuli posiada ona witaminę C, magnez, siarkę, krzem, fosfor, cynk.
Francuzi błyskawicznie docenili właściwości cebuli tworząc nowy rodzaj zupy - cebulową. 
Oto klasyczna francuska zupa cebulowa, przygotowana jak tradycja mówi -> na białym, wytrawnym winie... Może być podawana na ciepło z grzankami lub zapieczona w piekarniku... Zupa zniknęła tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć - następnym razem zdjęcia zrobię wcześniej i uzupełnię ;)...


Składniki na zupę cebulową - 4 porcje 

  • 4 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 kostka bulionu lub wywar z włoszczyzny
  • 1/2 łyżeczki tymianku lub ziół prowansalskich
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, odrobina cukru
  • 3 kromki chleba, najlepiej pełnoziarnistego
Zupa cebulowa krok po kroku:
  1. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pokrojony w drobną kostkę czosnek. Cebula musi być dobrze uduszona, aż do momentu kiedy się wyzłoci i zmniejszy swoją objętość. Oprószyć mąką i przyrumienić. 
  2. Dodać białe wino i kilka minut dusić razem
  3. W garnku przygotować litr wywaru z włoszczyzny lub rozpuszczonej we wrzątku kostki bulionu, przełożyć do niego zawartość patelni, gotować kilka minut, doprawiając tymiankiem lub mieszanką ziół prowansalskich, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem ( lepiej cukier zastąpić miodem - 1 łyżeczka do smaku)
  4. W tym czasie należy przygotować grzanki - posmarować cienko chleb masłem, pokroić w kostkę i zrumienić na patelni
  5. Po rozlaniu gorącej zupy udekorować ją drobno pokrojonymi makaronikami z sera żółtego i posypać grzankami z chleba. Taką zupę można również po rozlaniu przykryć plasterkiem sera i zapiec w piekarniku, a grzanki podać osobno. 
Bon appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz