środa, 13 kwietnia 2011

Paluszki z soli z sosem tatarskim

Szybki obiad? Ciepła przekąska?  - to jest to!!
Zachwycą nawet małego niejadka, który "nie lubi rybek" :) - Kacperek się zajadał paluszkami z soli, które są niesamowicie delikatne, chrupiące, a w połączeniu z sosem tatarskim własnej roboty, tworzą zgrany duet!




Składniki na 3 osoby:
  • 3 filety soli,
  • olej roślinny do smażenia na głębokim oleju
  • sól, pieprz
  • mąka, jajko, bułka tarta
  • cytryna 
Paluszki krok po kroku:
  1. Filety opłukać, osuszyć, pokroić w paski o szerokości ok. 1,5cm, oprószyć solą i pieprzem, włożyć do zamykanego woreczka (strunowego) wsypać 4-5 łyżek mąki i potrząsnąć aby kawałki ryby pokryły się cienką warstwą mąki.
  2. W międzyczasie rozgrzać olej w rondlu z grubym dnem, głęboki na minimum 5 cm.Filety wyjąć z woreczka i zanurzać je w roztrzepanym z solą i pieprzem jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć w gorącym oleju przez około 2 - 3 minuty, aż będą miały chrupiącą i złotą skórkę (smażyć partiami). Podawać zaraz po usmażeniu z sosem tatarskim, skrapiać sokiem z cytryny.
Składniki na sos tatarski:

  • 1/2 filiżanki pokrojonej w drobną kosteczkę grillowanej papryki marynowanej 
  • 1/2 filiżanki pokrojonych w drobną kosteczkę obranych kiszonych ogórków 
  • 1 szczypiorek wraz z cebulką, drobno posiekany 
  • 1/2 filiżanki majonezu
  • 1/2 filiżanki śmietany 12% lub 18% 
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki i/lub koperku 
  • świeżo zmielony pieprz 
Sos krok po kroku:

  1. Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce.
Smacznego !



1 komentarz: