sobota, 22 stycznia 2011

Brzoskwinie z ryżem - pyszny deser :)

Świetny deser na niedzielne popołudnie :). Delikatnie cynamonowy smak ryżu idealnie pasuje do brzoskwini, wszystko skropione karmelem mniam... Najbardziej będzie smakował miłośnikom ryżu na mleku...  Niesamowity w swej prostocie... Polecam !




Składniki:

  • puszka brzoskwiń w zalewie,
  • 300ml mleka,
  • 120g ryżu,
  • 80g cukru,
  • sok z 1 pomarańczy lub 1,5 łyżki ulubionego likieru owocowego (niekoniecznie),
  • łyżeczka cynamonu (dla miłośników cynamonu 1 łyżka stołowa ;)),
  • cukier waniliowy,
  • sól.
Deser krok po kroku:
  1. Ryż kilkakrotnie opłukać w zimnej wodzie, następnie gotować przez 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić,
  2. ponownie wstawić do gotowania, tym razem w mleku z dodatkiem 40g cukru, cukrem waniliowym i cynamonem, gotować do momentu wyparowania mleka, często mieszając,
  3. na koniec gotowania dodać sok z pomarańczy, wymieszać i pozostawić ryż do ostygnięcia,
  4. brzoskwinie podciąć odrobinę od spodu (podciąć dupki :P), by były stabilniejsze,
  5. nakładamy ryż do miseczek z brzoskwiń, z pozostałego cukru robimy karmel (cukier podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając by się nie przypalił - karmel natychmiast zużyć), "kropimy" nim ryż. 
  6. Podawać na zimno.
PS. Deser można dodatkowo posypać cynamonem lub polać sosem karmelowym.


Smacznego !

3 komentarze: