niedziela, 30 stycznia 2011

Austriacki torcik migdałowy - Malakoff


Tort jak marzenie... lekki, delikatny, wygląda kusząco... Składa się z podłużnych biszkoptów nasączonych rumem (w wersji oryginalnej), u mnie ponczem cytrusowym (za autorką przepisu), które w połączeniu z masą kremowo-maślaną i migdałami, dają niebiański smak...






Składniki:
  • biszkopty podłużne na podwójne wyłożenie tortownicy+dekoracja góry tortu - około 300g
  • 4 duże żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag miękkiego masła
  • 150g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki pomarańczowego likieru (Cointreau)
  • 300ml śmietany kremówki, ubitej
Składniki na poncz:
  • świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
  • świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny
  • 50ml pomarańczowego likieru (Cointreau)
Tort krok po kroku:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę (powinny podwoić swoją objętość), do masy dodawać stopniowo, po małej łyżeczce masło, cały czas miksując, stopniowo wlewać likier, miksując, wsypać migdały wymieszać,
  2. do powstałej masy stopniowo dodawać ubitą wcześniej śmietanę, delikatnie mieszając by masa się nie zważyła !!!!
  3. Wymieszać składniki na poncz,
  4. spód tortownicy o wymiarach 20cm wyłożyć folią aluminiową, na dno formy ułożyć warstwę biszkoptów, maczanych krótko w ponczu (nie powinny być rozmoczone), na nie wyłożyć połowę masy kremowej, znów warstwę nasączonych biszkoptów i resztę masy. Tort można zakończyć warstwą biszkoptów, ja za autorką, starłam kilka biszkoptów na wierzch, dopiero przed podaniem,
  5. udekorować bitą śmietaną i płatkami migdałów (u mnie mandarynki i migdały).





Smacznego!

4 komentarze:

  1. ale sliczny torcik:) chetnie bym zjadla kawaleczek i to pewnie nie jeden:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda zachwycająco i to połączenie smaków, migdały z pomarańczą mmmm...

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne są te migdały z boku, już czuję, jak chrupią. A taki torcik a'la rafaello z chęcią bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń