piątek, 3 grudnia 2010

Bułeczki z cebulką


Dziś startuję z wypiekami. Proszę o wyrozumiałość i cierpliwość ponieważ dopiero zaczynam swoją przygodę z blogiem. Za oknem szaro, buro i ponuro...otworzyłam moją ulubioną stronę z wypiekami i do dzieła.
Przepis pochodzi z tej strony .

Bułeczki już stygną jak autorka napisała - na kratce, w międzyczasie, kiedy robiłam im zdjęcia, zdążyłam dwie zjeść. Są cudowne, delikatne, wręcz rozpływają się w ustach, cebulka daje słodkawy posmak... krótko mówiąc NIEBO W GĘBIE ;). Szczerze polecam.

Składniki, potrzebne do wyrobienia około 20 bułeczek (w moim przypadku 22 sztuki):
  • pół szklanki letniego mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła ( lub miękkiego)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 12g suchych drożdży (1 łyżka) lub 24g świeżych drożdży ( ze świeżych najpierw robimy rozczyn)
  • 3 średnie cebule, pokrojone w kostkę i podsmażone
  • 5,5 szklanki mąki
  • 1 jajko z jedną łyżką mleka do posmarowania
Bułeczki krok po kroku:
  1. Wymieszać mleko, wodę, cukier, sól i masło
  2. Drożdże wymieszać z mąką ( ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn), umieścić w dużej misce, dodać składniki płynne i podsmażoną wcześniej na minimalnej ilości oleju, delikatnie posoloną cebulkę
  3. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby można dosypać mąki ( do pół szklanki)
  4. Odstawić przykryte do podwojenia objętości
  5. Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na około 20 części, jeśli się klei można podsypywać mąką i formować bułeczki
  6. Uformowane bułeczki ułożyć na wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć i odstawić na 30 minut (do napuszenia się)
  7. Przed samym pieczeniem bułki można naciąć i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem
Piec około 20 minut, w temperaturze 200 stopni. Studzić na kratce.

Udanych wypieków i smacznego :)


1 komentarz:

  1. mamy chyba bardzo podobne gusta kulinarne- te bułeczki tez robiłam. oj i bardzo miło wspominam;)

    OdpowiedzUsuń