poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Krem z zielonego groszku

Dziś poniedziałek - zwariowany dzień, jeden z tych, w których gotuję "na szybko"... Zupa jest gotowa w ciągu 20-30 minut, chyba że w międzyczasie Ola zacznie płakać, bo chce czynnie uczestniczyć w przygotowaniach i degustacji... Jest smaczna, sycąca, może być podawana z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Przepis pochodzi z tej strony.





Składniki na 2 porcje:
 2 łyżki masła 
 cebula pokrojona w kostkę 
 250 g wyłuskanego zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 
 75 ml wody 
 300-400ml mleka 
 sól i pieprz 
 1/2 łyżeczki przyprawy chilli 
 1 łyżeczka sosu tobasco 
 2 łyżki soku z cytryny 
 2 łyżki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)



Krem krok po kroku:

  1. W  garnku z grubym dnem rozpuścić masło na małym ogniu. Dodać cebulę i dusić ją do miękkości przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając (nie zrumieniać).
  2. Dodać groszek i wlać wodę. Zwiększyć ogień i gotować pod przykryciem przez 5-10 minut lub aż groszek będzie miękki. (Groszek mrożony może być gotowy dopiero po 10 minutach). Dodać mleko, doprawić solą, pieprzem i mieszając zagotować. Zmiksować na puree, zostawiając 2 łyżki groszku do dekoracji. Wlać do garnka, zagotować i dolać mleka jeśli krem jest za gęsty. Doprawić do smaku chilli, tobasco oraz sokiem z cytryny. Posypać szczypiorkiem, podawać z grzankami.
Smacznego!




4 komentarze:

  1. Szybko, smacznie, efektownie - super!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, to ja poproszę taką szklaneczkę :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobra taka zupa krem i ładnie wygląda w tej szklaneczce.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna sprawa. Mam ostatnio wielką fazę na groszek, więc ten przepis bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń