niedziela, 6 marca 2011

Dwukolorowa zupa paprykowa

Oto zupa paprykowa, która od dawna gości w naszym domu. Przepis znalazłam kiedyś w internecie, teraz już nie pamiętam gdzie dokładnie. Zupa cieszy zarówno oko jak i zachwyca smakiem. 





Składniki: 
  • 20 dag papryki czerwonej 
  • 30 dag pomidorów 
  • 20 dag papryki żółtej 
  • 20 dag marchewki 
  • 10 dag cebuli 
  • 10 dag masła 
  • 2 ząbki czosnku 
  • szklanka ugotowanego ryżu 
  • 6 szklanek bulionu warzywnego 
  • śmietana i bazylia do dekoracji (u mnie dziś natka pietruszki bo bazylia umarła :) ) 
  • sól 
Zupa krok po kroku:

1. Warzywa umyć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę (dziś użyłam pomidorów z puszki, jak wiecie świeże są teraz bleee). Pokroić na kawałki. Papryki oczyścić z nasion, opłukać i pokroić na paski. Marchewkę oskrobać i pokroić na kawałki. Cebulę podsmażyć razem z czosnkiem na łyżce masła. Podzielić na dwie części i włożyć do dwóch garnków,
2. do jednego dodać czerwoną paprykę i pomidory. Do drugiego włożyć żółtą paprykę i pokrojone marchewki. Do obu garnków wlać po trzy szklanki bulionu. Gotować 30 minut na małym ogniu bez przykrywki. Ostudzić. Do każdej zupy dodać łyżkę masła i połowę ugotowanego ryżu. Przyprawić solą. Oddzielnie zmiksować i ponownie zagrzać. Przelać do dwóch dzbanków. Ubić śmietanę ze szczyptą soli i odstawić. Z dwóch dzbanków (lub dwiema chochlami) wlewać jednocześnie na talerz obie zupy, uważając, aby się nie wymieszały.

Udekorować bazylią i kleksem śmietany :) .



Smacznego! 

piątek, 4 marca 2011

Gołąbki dla leniwych :)

Ale mnie długo nie było :(. Mam ostatnio inne zajęcia, trochę brakuje czasu, w dodatku dzieciaki chorowały, mnie choróbsko też nie ominęło w związku z czym i chęci było brak na cokolwiek.
Dziś wracam ze zdwojoną siłą z przepisem na gołąbki dla leniwych :). Kotleciki wychodzą pyszne, jest się czym zachwycać. Polecam.
Przepis pochodzi stąd. 




Składniki:
 - 600 g mielonego mięsa (u mnie z indyka)
- 1 szkl. ryżu 
- 1/2 małej kapusty
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- bulion
- sól i pieprz
- bułka tarta do panierowania
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka mąki



Gołąbki krok po kroku:
1. Ryż ugotować , kapustę drobno posiekać, 
2. mięso wymieszać z jajkami i drobno posiekanym czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Dodać ryż i kapustę i doprawić do smaku. Formować podłużne , płaskie kotlety , panierować w tartej bułce i obsmażyć na rumiano z dwóch stron,
3. kotlety przełożyć do dużego rondla , podlać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym , śmietaną i mąką , dusić pod przykryciem ok. 10 minut.





Smacznego !