czwartek, 17 lutego 2011

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Sałatka z wędzonym kurczakiem czyli lekka, expresowa kolacja, taka  na ostatnią chwilę, dzieci wykąpane, paznokcie pomalowane, czas coś przekąsić :). Coś łatwego, szybkiego, zdrowego w sam raz na  "Dzień Lenia" a taki mam dziś, choć na 17.02 przypadł Światowy Dzień Kota, a nie Lenia ;). Zbieram siły przed weekendowym wyzwaniem, ale o tym później. Wracając do sałatki kurczak w połączeniu z chrupiącą sałatą, wszystko skropione oliwą z oliwek ozdobione krążkami czerwonej cebuli oraz jajkiem ugotowanym na półmiękko to coś dla tych, którzy dbają o linię. Patrząc na kolory tej sałatki tęsknię za wiosną... ta, na szczęście już tuż tuż :)...



Składniki (2 porcje):

  • mix sałat,
  • wędzona pierś kurczaka,
  • 1/2 małej czerwonej cebuli,
  • 2 jajka,
  • oliwa z oliwek do skropienia
Sałatka krok po kroku:
  1. Ugotować jajka na pół miękko w osolonej wodzie (ok.5minut) , mix sałat umyć, dokładnie osuszyć (mixy zazwyczaj są myte gotowe do spożycia, ale ja dodatkowo je oczyszczam), ułożyć na głębszym talerzu, 
  2. pierś pokroić w plasterki, cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki, ugotowane jajka obrać przekroić na połówki,
  3. na sałatę ułożyć pokrojoną pierś, krążki cebuli, przekrojone na pół jajko, posolić, skropić oliwą z oliwek (każdą porcję podać na osobnym talerzu).


Smacznego!

niedziela, 13 lutego 2011

Łosoś z kremowym twarożkiem z avocado

Dziś będzie krótko, rzeczowo. Wieczorami lubię zjeść coś lekkiego, bardziej przekąsić niż się najeść, coś co mogę szybko przygotować. Na liście expresowych przekąsek na kolację znalazły się rożki z łososia. 
Polecam dla zapracowanych na Walentynkowy wieczór, przecież ten dzień już jutro :).




Składniki na 4 rożki (2 porcje):

  • 4 plastry wędzonego łososia
  • 1/2 avocado
  • opakowanie (125g) kremowego serka typu Philadelphia 
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz, 1/2 ząbka czosnku, szczypta kardamonu.
Rożki krok po kroku:
  1. Plastry łososia zwinąć w rożki,
  2. avocado wydrążyć ze skórki, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny,
  3. serek przełożyć do miseczki, dodać sól, pieprz, czosnek (z Walentynki można z niego zrezygnować ;)), kardamon, wymieszać i gotowym wypełniać łososiowe rożki, udekorować cytryną. 
Smacznego !



czwartek, 10 lutego 2011

Pizza domowa

9.02. to Światowy Dzień Pizzy, w tym dniu nie mogło jej zabraknąć i na naszym stole :).  Spód pod pizzę z tego przepisu wychodzi cienki, boki chrupiące, czas oczekiwania na pizzę króciutki ok. 2h :). Przygotowanie sosu z podanego poniżej przepisu zajmuje 5 minut, a smak? Rewelacyjny :)




Składniki na spód (3 spody o średnicy ok.30cm):

  • 1 łyżka suchych drożdży (14g) lub 25g świeżych,
  • 1,5 szklanki ciepłej wody,
  • 3,5 szklanki mąki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1,5 łyżeczki soli.
Spody krok po kroku:
  1. Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 5-10minut, ze świeżych należy zrobić wcześniej rozczyn, 
  2. mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, wlać drożdże, dolać oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli,
  3. ciasto porządnie wyrobić, położyć w naczyniu, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość - ok.1,5h),
  4. wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, podzielić na trzy równe części, uformować spody na pizzę, zostawiając grubsze brzegi,
  5. na spody ułożyć ulubione składniki (u mnie sos, pieczarki, szynka, kabanos, pomidorki koktajlowe i cebulka oczywiście wszystko posypane serem), piec ok 20 minut w temperaturze 260 stopni. Ser nakładać przed końcem pieczenia.
Składniki na sos do pizzy:
  • puszka krojonych pomidorów,
  • szczypta pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki bazylii,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • 1 łyżka octu balsamicznego, można zastąpić cytryną,
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego dla zagęszczenia jeśli wyjdzie za rzadki sos,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli.
Sos krok po kroku:
  1. Pomidory odsączyć na sitku, łyżką przetrzeć przez sitko, dodać wszystkie składniki, wymieszać - można przechowywać w słoiczku w lodówce.






środa, 9 lutego 2011

Moja fantazja na temat HALIBUTA

W kuchni lubię improwizować... lubię oddawać się chwili, pasji!? Tworzyć coś z niczego, robić mały miszmasz... kuchcić, pichcić, gotować, pitrasić, przyrządzać... W ten sposób wyczarowałam danie szybkie i proste, które powinno zachwycić niejedno podniebienie. Halibut ceniony z uwagi na swoje smaczne mięso, współgra z lekko słodkimi dodatkami. Stąd do głowy mi przyszło połączenie słodyczy rodzynek z wyrafinowanym smakiem tego przyjaciela.




Składniki na 2 porcje:
  • 2 dzwonka halibuta (150-200g każdy),
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka masła,
  • garść rodzynek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół szklanki białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 10 nitek szafranu,
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego,
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 
  • sól, pieprz.
Halibut krok po kroku:
  1. Szafran zalać ciepłą wodą i odstawić, w osobnym naczyniu namoczyć w gorącej wodzie rodzynki przez 10 minut, orzechy drobno posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać,
  2. na rozgrzaną patelnię wlać oliwę dodać masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek, wlać wino odparować. Kiedy cebula jest miękka, a wino odparowało, dodać rodzynki, sok pomarańczowy, sok z cytryny oraz szafran wraz z wodą, chwilkę podusić wszystko razem (ok.1-2min) zdjąć z ognia.
  3. Rybę umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z tymiankiem i wytaplać w niej rybę z dwóch stron :),
  4. rozgrzać patelnię, wlać oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę włożyć rybę i podsmażyć ok 4-5min. z jednej strony, aż się zrumieni, następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 4-5min, aż się zarumieni i zrobi w środku.
  5. Sos podgrzać, rybę wyłożyć na talerz polać ją powstałym miszmaszem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i zajadać :)

Smacznego !

poniedziałek, 7 lutego 2011

Wena...

Wczoraj wyżywaliśmy się z chłopcem twórczo. 
Mały K. kolorował, a mama popełniła łowieckę hej, z masy cukrowej. Oto nasze dzieła:




Dzisiaj przy temperaturze +10 stopni poczułam powiew wiosny, świeżości, przypływ energii. K. poszedł do przedszkola, a mnie wzięło...na co?... -nieee, nie na gotowanie, - na "wiosenne" porządki :D. Wszystko lśni, w szafie ubrania poskładane w równiutką kosteczkę, jedzenie zeszło dziś na drugi plan, dzięki temu zniknęły resztki z wczorajszego obiadu :). Zaczynam się przymierzać do odświeżania kuchni, chciałabym zmienić meble na jaśniejsze i kolor ścian na żywszy, sprawić sobie kilka wyszukanych, niebanalnych dodatków, niekoniecznie z Ikei ;) - co z tego wyjdzie zobaczymy... A wracając do wiosny i dodatniej temperatury - chyba zaczyna nam odbijać...sami zobaczcie ;) ...








sobota, 5 lutego 2011

Kurczak w maślance wg Nigelli

Kurczaka w maślance odnalazłam całkiem przypadkiem, wchodząc na bloga Maggi. Jak obiecują obie - z Nigellą - tak, tak tą samą co gotuje w Kuchnia TV - Nigellą Lawson, danie ma być szybkie, wręcz ekspresowe, mięso soczyste, delikatne z chrupiącą skórką - sprawdziłam we własnej kuchni - TAKIE WŁAŚNIE JEST !! Kurczak można powiedzieć "robi się sam" (pomijając nocną kąpiel w marynacie, ale kto nie lubi kąpieli ;)), mięso nie jest suche, a wręcz zaskakująco soczyste - palce lizać! Niski wkład własny a taki efekt :). Polecam wszystkim leniuchom i pracoholikom. Lekko zmodyfikowany ma swą kolejną odsłonę w Niebiańskiej Kuchni :).





Składniki na kuraka: 

  • 10 pałeczek,
  • 500ml maślanki,
  • 60ml oliwy + 2 łyżki extra,
  • 5 ząbków czosnku obranych i lekko zmiażdżonych nożem,
  • 1 łyżka zmiażdżonych ziaren pieprzu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego.
Kurak krok po kroku:
  1. Kurczaka umyć, osuszyć, włożyć do szczelnie zamykanego naczynia (w oryginale torba foliowa, u mnie miska z pokrywką), zalać maślanką, 60ml oliwy, dodać czosnek, przyprawy, syrop klonowy, sos sojowy, zamknąć naczynie i potrząsnąć by wszystkie składniki się połączyły i dokładnie pokryły kurczaka (miziałam ;) kurczaka rękami),
  2. odstawić mięso do lodówki na 30min -2h, a najlepiej na całą noc,
  3. piekarnik rozgrzać do 220 stopni, kawałki kurczaka wyciągnąć z naczynia, strząsnąć nadmiar marynaty i układać na blasze pokrytej folią aluminiową. Polać pozostałym olejem i piec ok. 40 minut aż skórka się zrumieni (z termoobiegiem 30 minut).

Smacznego !





Rosół chiński

Prosta zupa dla wielbicieli dań orientalnych :) . Smaku nadają odpowiednio dobrane przyprawy, grzybki mun, pędy bambusa. Wszystko podajemy z makaronem - oczywiście też chińskim ;) oraz pokrojonym w kostkę mięsem kurczaka...





Składniki na 6 porcji:

  • 2 udka kurczaka
  • 2 piersi kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/4 czerwonej papryki
  • por
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 grzybków mun
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • puszka pędów bambusa
  • 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • sos sojowy (nie miałam w domu jasnego, więc użyłam ciemnego tao tao), szczypta cynamonu, 1/2 łyżeczki chili, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki imbiru, 1 kostka rosołowa drobiowa, 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • makaron sojowy (przygotować według przepisu na opakowaniu - zagotować wodę, zdjąć z ognia, włożyć makaron i zostawić pod przykryciem do napęcznienia)
Rosół krok po kroku:
  1. Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać 2 litrami wody, doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć pianę, dodać kostkę rosołową i gotować wywar ok. 30-45minut, grzyby mung namoczyć w gorącej wodzie ok. 20minut, przepłukać, odciąć końcówki nóżek i pokroić w paseczki, następnie pędy bambusa odsączyć i pokroić w paseczki,
  2. marchew obrać pokroić w słupki, cebulę, por, paprykę oczyścić, drobno pokroić. W drugim garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć marchew, cebulę, paprykę i por. Rosół przecedzić, wlać do warzyw, dodać grzyby, pędy bambusa, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprowadzić do wrzenia i gotować kolejnych 10 minut, dodać przyprawy, sok z cytryny i sos sojowy do smaku, ściągnąć z ognia, 
  3. mięso obrać z kości, ściągnąć skórę, pokroić w kostkę i dodać do rosołu,
  4. przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Zamiast wymienionych wyżej warzyw można użyć mrożonej mieszanki chińskiej.


Smacznego !



Drożdżówki z truskawkami i kruszonką - lepsiejszych nie jadłam ;)

Miałam robić rogaliki... niespodziewanie padł pomysł na drożdżówki... więc rozpoczęłam poszukiwania tych, które będą najlepiej dopasowane do naszych kubków smakowych. Oczywiście wylądowałam u Dorotki i tam znalazłam te cuda - co prawda z truskawkami mrożonymi, nie świeżymi, ale wolę te mrożone od bezsmakowych truskawek hiszpańskich... mrożone przynajmniej mają jakiś smak truskawki ;) . Polecam, bo przepis jest prościutki, a drożdżówki wychodzą świetne.



Składniki na 9 drożdżówek:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej (ponieważ tu - na prowincji ;) nie uraczyłam takiego cudu, a do Łodzi nie uśmiechało mi się jechać po 1kg mąki użyłam zwykłej pszennej) 
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 7g drożdży suchych, bądź 12g drożdży świeżych
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60g rozpuszczonego masła
  • 4,5 łyżeczki bułki tartej (niekoniecznie)
  • 400g truskawek (u mnie paczka mrożonych)
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
Drożdżówki krok po kroku:
  1. Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko, dodać mąkę wymieszaną wcześniej z suchymi drożdżami (ze świeżych zrobić rozczyn), dodać masło i sól, wyrobić gładkie, elastyczne, nieklejące ciasto, pozostawić w misce, w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką do podwojenia objętości,
  2. Po tym czasie ciasto ponownie delikatnie już zagnieść (krótko), podzielić na 9 równych części, uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze w dużych odstępach, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia (do podwojenia objętości),
  3. gdy bułeczki wystarczająco "urosną", dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie (szklankę przyciskać mocno, wgłębienie powinno duże - praktycznie do samej blaszki), wsypać we wgłębienia po pół łyżeczki bułki tartej, ułożyć truskawki. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Obficie posypać kruszonką :). 
Piec ok. 22 minut w temperaturze 190 stopni.

Składniki na kruszonkę:
  • pół szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 60g roztopionego masła
  • 1 cukier waniliowy (16g), jeśli używacie cukru z wanilią - pominąć
Kruszonka krok po kroku:
  1. Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.



Smacznego !