poniedziałek, 31 stycznia 2011

Cytrynkowo :)

Post poświęcony cytrynce... Oto ona, wspomniana w ubiegłym tygodniu... cytrynka, z kartoflanego pola (www.zkartoflanegopola.blox.pl) - uwaga chwalę się wygraną :) ... 
PS. Elu słodki poczęstunek przegonił chandrę :D .










niedziela, 30 stycznia 2011

Austriacki torcik migdałowy - Malakoff


Tort jak marzenie... lekki, delikatny, wygląda kusząco... Składa się z podłużnych biszkoptów nasączonych rumem (w wersji oryginalnej), u mnie ponczem cytrusowym (za autorką przepisu), które w połączeniu z masą kremowo-maślaną i migdałami, dają niebiański smak...






Składniki:
  • biszkopty podłużne na podwójne wyłożenie tortownicy+dekoracja góry tortu - około 300g
  • 4 duże żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag miękkiego masła
  • 150g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki pomarańczowego likieru (Cointreau)
  • 300ml śmietany kremówki, ubitej
Składniki na poncz:
  • świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
  • świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny
  • 50ml pomarańczowego likieru (Cointreau)
Tort krok po kroku:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę (powinny podwoić swoją objętość), do masy dodawać stopniowo, po małej łyżeczce masło, cały czas miksując, stopniowo wlewać likier, miksując, wsypać migdały wymieszać,
  2. do powstałej masy stopniowo dodawać ubitą wcześniej śmietanę, delikatnie mieszając by masa się nie zważyła !!!!
  3. Wymieszać składniki na poncz,
  4. spód tortownicy o wymiarach 20cm wyłożyć folią aluminiową, na dno formy ułożyć warstwę biszkoptów, maczanych krótko w ponczu (nie powinny być rozmoczone), na nie wyłożyć połowę masy kremowej, znów warstwę nasączonych biszkoptów i resztę masy. Tort można zakończyć warstwą biszkoptów, ja za autorką, starłam kilka biszkoptów na wierzch, dopiero przed podaniem,
  5. udekorować bitą śmietaną i płatkami migdałów (u mnie mandarynki i migdały).





Smacznego!

sobota, 29 stycznia 2011

Gofry chrupiące

Przepis cytuję za Dorotką, ta z kolei za Bajaderką, nic dziwnego, w końcu dobre wieści się szybko rozchodzą...   zapewne niejedna z nas wypróbowała przepis na lekkie i chrupiące gofry... ja wypróbowałam już dawno i nie mogę się z nim rozstać, bo gofry nie wychodzą "ciapciate" tylko faktycznie chrupiące :) ... pyszneee...






Składniki: 

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka osobno białka i żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
Dodatkowo: to z czym lubimy zajadać gofry, bita śmietana, cukier puder, owoce, dżem, do wyboru do koloru :) .

Gofry krok po kroku:
  1. Rozgrzać gofrownicę, wszystkie składniki, oprócz białek połączyć mikserem na gładką masę, 
  2. białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać w ciasto,
  3. piec w gofrownicy an złoty kolor ok. 3 minuty.
Smacznego !

Domowe hamburgery

K. od kilku dni chodził za mną jęcząc, że zjadłby hamburgera... dziś się zlitowałam nad dzieciem ;), ponieważ nie ufam gotowym kotletom leżącym na półce chłodniczej w markecie, kupiłam mięso i zrobiłam swoje burgery :) ... 





Składniki na 6 kotletów:

  • 500g mięsa mielonego wołowego (najlepiej kupić chudą wołowinę i zmielić)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółtko z jajka
  • 1 mała cebula pokrojona w malutką kosteczkę,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: chili, sól, świeżo zmielony pieprz, wszystko do smaku.
Kotlety krok po kroku:
  1. Mięso włożyć do miski, dodać pokrojoną cebulę i posiekany drobniutko czosnek, żółtko, oliwę, przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać ręką odstawić do lodówki na godzinę,
  2. wyciągnąć mięso z lodówki, uformować 6 okrągłych kotletów, smażyć na patelni grillowej 5 minut z każdej strony.

Ponadto potrzebujemy:
  • 6 bułek hamburgerowych
  • sałatę
  • 1 pomidora
  • ogórki konserwowe lub ogórek świeży
  • szczypior lub cebulę
  • sos do hamburgerów, ketchup lub inny ulubiony sos (u mnie sos tatarski własnej roboty + sos: majonez+ketchup+musztarda)
Nie piszę dokładnych proporcji na dodatki do hamburgerów, ponieważ każdy lubi je jeść inaczej. Ja pokroiłam wszystko w kostkę, można na bułkę położyć liść sałaty, na to plaster pomidora i ogórka, cebulę, polać sosem i gotowe. Dodatki dobierzcie według własnych upodobań :) . 

czwartek, 27 stycznia 2011

Mój mały świat :)

Nie wiem czy już o tym pisałam... chyba jednak nie... więc piszę ;) ...
Od jakiegoś czasu wieczorami zamykam się w swoim małym świecie, gdzie bawię się masą cukrową... oto pierwszy słonik jakiego popełniłam ;) - słonik na szczęście ;) ...
Na szczęście również wygrałam szydełkowaną cytrynkę od Eli www.zkartoflanegopola.blox.pl - dziękuję Elu, oczywiście zdjęcie wygranej zamieszczę na blogu :).



wtorek, 25 stycznia 2011

Pancakes z bekonem i syropem klonowym wg Nigelli Lawson

Pancakes z syropem klonowym to stereotypowe danie, które każda angielska mama podaje swoim dzieciom na śniadanie, są pyszne, szybkie i łatwe do zrobienia. Dziś przedstawię przepis Nigelli, która dla urozmaicenia, proponuje je z chrupiącym bekonem, polane syropem klonowym. Według mnie śniadanie na 5, chrupiący bekon idealnie pasuje do żywicznej słodyczy syropu. Sami spróbujcie !




Składniki: 

  • 30g masła (2 łyżki)
  • 225g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 300ml pełnotłustego mleka
  • 2 jajka
  • 10 plastrów bekonu (albo boczku) lub ok. 100g cieniutko pokrojonej pancetty*
  • 1-2 łyżeczki oleju roślinnego do podsmażenia bekonu
  • syrop klonowy

Pancakes krok po kroku:
  1. Rozpuścić masło i odstawić, by przestygło,
  2. do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól, wymieszać,
  3. do drugiej miski wbić jajka, wlać mleko i rozpuszczone, lekko przestudzone masło. Następnie mieszając połączyć składniki mokre z suchymi - najlepiej wszystko razem zmiksować,

  1. na oleju usmażyć na chrupko plastry bekonu (pocięte ukośnie na połówki), zdjąć z patelni i poprzekładać je papierowymi ręcznikami (nie chodzi o usunięcie zbyt dużej ilości tłuszczu, tylko o zachowanie chrupkości bekonu, bo na tym nam zależy ;)),
  2. teraz rozgrzać patelnię i smażyć placuszki, wlewać niewielkie porcje ciasta na suchą patelnię, gdy zobaczycie pęcherzyki powietrza, pojawiające się na powierzchni placka, przewróćcie go na drugą stronę i smażcie kilka minut,
  3. gotowe pancakes umieścić na talerzach, udekorować plastrami chrupkiego bekonu i skropcie (polejcie - według własnego poziomu łakomstwa ;)) syropem klonowym.



Smacznego !

poniedziałek, 24 stycznia 2011

Drożdżowe rogaliki

Na Dzień Babci i Dzień Dziadka w Przedszkolu Kacpra odbywało się przedstawienie... Jak to zwykle bywa w takim dniu nie może się obejść bez słodkiego poczęstunku, więc wspólnymi siłami mamy dzieciaczków szykują różne słodkości... aby nie dublować serników, babek czy przekładańców upiekłam rogaliki drożdżowe nadziewane konfiturą truskawkową, gorzką czekoladą, powidłami śliwkowymi i wiśniami - do wyboru do koloru :D... Wyszły pyszne, swą świeżością zachwycały następnego dnia po upieczeniu, Babcie i Dziadków - mam nadzieję zachwycały ;) . Rogaliki robiłam z tego przepisu, składniki podaję za autorką, jednak sama robiłam rogaliki z podwójnej porcji ciasta, wyszło około 50 sztuk.





Składniki na około 24 sztuki:

  • 250g mąki pszennej tortowej,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 12g suchych drożdży ( lub 25g świeżych),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii. 
Do nadzienia dałam: powidła śliwkowe, konfiturę truskawkową, czekoladę gorzką, wiśnie.
Do posypania: cukier puder.

Rogaliki krok po kroku:
  1. Mąkę przesiać do miski, dodać miękkie masło i rozetrzeć palcami,
  2. do kubka z ciepłym (nie gorącym) mlekiem wsypać dużą szczyptę cukru, drożdże i odstawić przykryte ściereczką na 15 minut, by ruszyły,
  3. jajko ubić z cukrem pudrem, dodać do mieszanki z mąki i masła, wlać drożdże i ekstrakt z wanilii,
  4. wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleiło do ręki, przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić na 2h do lodówki.
  5. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, z ciasta uformować 3 kulki, każdą rozwałkować na 3 okrągłe placki podsypując lekko mąką, każdy placek podzielić na 8 trójkątów,
  6. na każdym z trójkątów, w jego szerszej części ułożyć po łyżeczce konfitury, powideł, 1 wiśnię, 1 kostkę czekolady,
  7. zwijać od szerszego końca do ostrego, formując rogaliki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec na złoty kolor, około 20 minut 
Piec w temperaturze 200 stopni, około 20 minut.
(Uwagi: wszystko zależy od piekarnika i wielkości rogalików, ja piekłam około 15 minut w temperaturze 180 stopni).




niedziela, 23 stycznia 2011

...na gorsze dni najlepsze czekoladki :D

Kiedy mam gorszy dzień, dopada mnie chandra, podły nastrój jem - ... czekoladę :D, żeby urozmaicić jej wygląd, nudne kosteczki zamieniam w bałwanki, choinki czy Ciastusie ze Shreka. Rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą zalewam silikonową foremkę i ot gotowe poniższe Skarby :D ...do czekoladek można dodawać ulubione dodatki, orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczy, migdały, rodzynki... u mnie dziś w roli głównej czekolada gorzka bez dodatków...




Cuda wyszły dzięki temu "sprzętowi" ;)



sobota, 22 stycznia 2011

Brzoskwinie z ryżem - pyszny deser :)

Świetny deser na niedzielne popołudnie :). Delikatnie cynamonowy smak ryżu idealnie pasuje do brzoskwini, wszystko skropione karmelem mniam... Najbardziej będzie smakował miłośnikom ryżu na mleku...  Niesamowity w swej prostocie... Polecam !




Składniki:

  • puszka brzoskwiń w zalewie,
  • 300ml mleka,
  • 120g ryżu,
  • 80g cukru,
  • sok z 1 pomarańczy lub 1,5 łyżki ulubionego likieru owocowego (niekoniecznie),
  • łyżeczka cynamonu (dla miłośników cynamonu 1 łyżka stołowa ;)),
  • cukier waniliowy,
  • sól.
Deser krok po kroku:
  1. Ryż kilkakrotnie opłukać w zimnej wodzie, następnie gotować przez 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić,
  2. ponownie wstawić do gotowania, tym razem w mleku z dodatkiem 40g cukru, cukrem waniliowym i cynamonem, gotować do momentu wyparowania mleka, często mieszając,
  3. na koniec gotowania dodać sok z pomarańczy, wymieszać i pozostawić ryż do ostygnięcia,
  4. brzoskwinie podciąć odrobinę od spodu (podciąć dupki :P), by były stabilniejsze,
  5. nakładamy ryż do miseczek z brzoskwiń, z pozostałego cukru robimy karmel (cukier podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając by się nie przypalił - karmel natychmiast zużyć), "kropimy" nim ryż. 
  6. Podawać na zimno.
PS. Deser można dodatkowo posypać cynamonem lub polać sosem karmelowym.


Smacznego !

środa, 19 stycznia 2011

Krokieciki z kurczakiem :)

Ostatnio usmażyłam całą stertę naleśników, ich konsumpcję podzieliłam na dwie części... pierwsze były podane na deser, drugie następnego dnia na obiad, w postaci krokiecików z farszem :) ...






Przepis na naleśniki zamieszczony jest tutaj :).


Składniki na farsz:

  • jedna, duża podwójna pierś z kurczaka
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mały brokuł
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtoczenia
Krokieciki krok po kroku:
  1. Pierś myjemy, wycinamy niedoskonałości, kroimy w drobną kostkę, solimy i pieprzymy, smażymy na rumiano, odstawiamy na bok,
  2. brokuł podzielić na małe różyczki, zblanszować*, odcedzić i odstawić na bok,
  3. cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić, dodać pokrojone w półplasterki pieczarki oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę, wszystko razem poddusić do miękkości,
  4. dodać kurczaka, brokuł, wymieszać, doprawić do smaku, na końcu dodać natkę pietruszki (osobiście lubię natkę więc daję jej dużo - około 1/2 pęczka, można nie dodawać wcale i farsz też wyjdzie bez zarzutów),
  5. gotowym farszem nadziać naleśniki, złożyć jak krokiety (wkładałam więcej farszu więc naleśniki składałam tylko na 4 - nie rolowałam), obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na małym ogniu na złoty kolor.
* Blanszowanie - to inaczej krótkie (2 minutki) obgotowanie warzyw w dużej ilości wrzącej 
wody i następnie zanurzanie ich w wodzie lodowatej. 


Smacznego!



wtorek, 18 stycznia 2011

Chleb pszenny - łatwy i szybki

Jak obiecuje autorka tego przepisu chlebek prosty i smaczny :), chlebek szybciutko rośnie, jest pyszny nawet na drugi dzień. Piekłam wczoraj na kolację, dziś rano tak samo cieszył podniebienie jak poprzedniego wieczora. Przepis cytuję za autorką.





Składniki na 1 chleb:

  • 700 g mąki pszennej chlebowej (u mnie pszenna pełnoziarnista)
  • 2 łyżeczki soli
  • 25g miękkiego masła 
  • 7g suchych drożdży (jedna saszetka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300g ciepłej wody
  • 150g ciepłego mleka
Chleb krok po kroku:
  1. W większej misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło, dosypać cukier i drożdże, dolać mleko, wodę i wyrobić ciasto,
  2. ciasto wyrabiać na oprószonej powierzchni aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki,
  3. pozostawić w misce, przykryte ściereczką, do dwukrotnego powiększenia objętości,
  4. ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką, 
  5. przykryć ponownie i zostawić na 30 minut do "napuszenia się",
  6. używając ostrego noża naciąć kilkakrotnie, oprószyć mąką.

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni i piec bochenek przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20-25 minut.

Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce.



Smacznego!

Wspomnień czas...

Kilka fotek z innej beczki ;) ...Oglądając zdjęcia z tegorocznego wypadu w góry zatęskniłam za zimą, śniegiem, spacerami po Krupówkach...


Droga na Kasprowy Wierch - oczywiście kolejką ;), może latem podejmę piesze wyzwanie...




Już na górze...






Giewont za chmurami




A tu już widok z Gubałówki...



poniedziałek, 17 stycznia 2011

Naleśniki z dżemem malinowym i bitą śmietaną - słodkie co nieco ;)

Naleśniki podaje się chyba w każdym kraju, zarówno w Europie jak i w Chinach, podobno pochodzenie naleśników nie jest znane. Włosi uważają, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI w. Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla.
Każda z nas ma swój ulubiony, wypróbowany przepis na naleśniki. Choć swoje ciasto robię zazwyczaj "na oko", ostatnio postanowiłam się przyłożyć, odmierzyć wszystkie składniki, by móc podzielić się przepisem. Naleśniki z tego przepisu można przyrządzić zarówno na słodko jak i na ostro. Moje dziś na słodko z dżemem malinowym i bitą śmietaną.


Składniki:
  • 3 całe jajka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia 
  • dżem malinowy ( może być dowolny tylko do wersji z bitą śmietaną lepszy będzie kwaskowy)
  • 300ml śmietany 30% + łyżka cukru pudru
Naleśniki krok po kroku:
  1. Jajka wbić do miski, dolać mleko i zmiksować, cały czas miksując dosypywać stopniowo mąkę, 
  2. wyrobione ciasto odstawić na pół godziny,
  3. nalewać na wysmarowaną cienko olejem patelnię i smażyć z dwóch stron na rumiano,
  4. schłodzoną śmietanę ubić z łyżką cukru pudru (jeśli ktoś lubi bardzo słodko to może dodać 2 łyżki cukru pudru),
  5. gotowe naleśniki przesmarować dżemem, dowolnie złożyć i udekorować bitą śmietaną.
Ciasto powinno mieć taką konsystencję by swobodnie spływało zanurzonej w nim wcześniej łyżki. Gdy jest za gęste należy dolać mleka. Naleśniki można smażyć bezpośrednio po wyrobieniu ciasta, jednak najlepsze wychodzą kiedy ciasto "odpocznie", przynajmniej tak mówiła mama ;) .







czwartek, 13 stycznia 2011

Kremowa pomidorowa z makaronem

Jedną z najczęściej goszczących na naszym stole zup jest pomidorowa, w postaci kremu czy bardziej wodnistej wersji, z ryżem, grzankami bądź makaronem - wszystkie są doskonałe :) . Dziś przepis na kremową pomidorową o dziwo tym razem z makaronem...



Składniki:

  • puszka pomidorów (krojone lub w puszce i tak będziemy je miksować)
  • włoszczyzna
  • ząbek czosnku
  • 1/2 filiżanki soku pomarańczowego
  • 1 mała łyżeczka ziół prowansalskich (taka od filiżanki)
  • 3 łyżki śmietany 30% 
  • sól, pieprz, cukier
Zupa krok po kroku:
  1. Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w słupki (można użyć mrożonej włoszczyzny). W niewielkiej ilości wody ugotować bulion warzywny, czyli włożyć przygotowane warzywa do wrzącej osolonej wody, doprowadzić do wrzenia na silnym ogniu, następnie zmniejszyć ogień,
  2. na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim pomidory z czosnkiem i ziołami prowansalskimi do miękkości (10-15min), od czasu do czasu mieszając,
  3. uduszone pomidory połączyć z wywarem, dodać śmietanę, doprawić sokiem pomarańczowym, solą, pieprzem i cukrem bądź łyżką miodu - oczywiście wszystko według własnych upodobań smakowych,
  4. wszystko zmiksować za pomocą blendera.

Tak przygotowaną zupę można podawać z ryżem, makaronem, bądź grzankami z chleba. Do pomidorowej można dodać odrobinę parmezanu. 
Zdecydowany charakter zyska, jeśli posypiemy ją drobno pokrojoną świeżą kolendrą, a pięknie będzie się prezentować podana w filiżankach i udekorowana listkiem świeżej bazylii lub spiralą ze śmietany. U mnie zamiast bazylii natka pietruszki, którą uwielbiam :).

Ciasteczka z m&m

Ciasteczka upiekłam z myślą o Kacperku, który uwielbia m&m's, a jeszcze bardziej ich reklamy :) ... zasmakowały całej rodzinie z M. na czele ;) ... Ciastka są twarde, z orzeszkami, chrupiące - niebo w gębie...



Składniki na około 50sztuk ciastek:

  • 220g masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • jedna łyżeczka soli
  • około 400g orzeszków m&m's
Ciasteczka krok po kroku:
  1. Masło utrzeć z cukrami,
  2. wbijać jajka, wanilię, dalej ucierając,
  3. dodać suche składniki i zmiksować,
  4. na końcu dodać połowę orzeszków, wymieszać,
  5. z powstałej masy ( dosyć mocno się klei) formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce i spłaszczać ( zachować odstęp ponieważ ciastka się rozlewają), można też wykładać łyżeczką. W ciasteczka powtykać pozostałe m&m's.
Piec w temperaturze 180 stopni, przez około 10 minut. 

Odczekać chwilę przed zdjęciem z blachy (muszą stwardnieć) - studzić na kratce.







Smacznego !