poniedziałek, 20 grudnia 2010

Makaron z krewetkami

Jak już wspominałam jestem fanką makaronu... uwielbiam go przyrządzać na różne sposoby... oto jeden z nich, podpatrzony dosyć dawno na pewnej stronie, przepis zagościł w moim domu na dłużej...




(ponieważ dałam więcej makaronu niż w oryginalnym przepisie, zwiększone zostały również proporcje składników sosu)
Składniki na 2 porcje:

  • 7 gniazd makaronu tagliatelle 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 czerwonej papryki posiekanej w drobną kosteczkę
  • 135ml gęstego przecieru pomidorowego z kartonika
  • 70ml białego wina wytrawnego
  • 16 mrożonych krewetek tygrysich (bez pancerzy ale z ogonkami)
  • 60ml śmietanki kremówki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Danie krok po kroku:
  1. Krewetki rozmrozić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, 
  2. na patelni rozgrzać oliwę z masłem, podsmażyć czosnek i paprykę. Smażyć na małym ogniu do czasu aż czosnek zacznie się lekko rumienić,
  3. wtedy dodać przecież pomidorowy oraz wino, doprawić solą, pieprzem i gotować ok. 10-12 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając,
  4. w międzyczasie ugotować makaron, według przepisu na opakowaniu, gotować aż będzie 'al dente', (lekko twardawy),
  5. na patelnię z sosem włożyć delikatnie oprószone solą krewetki, gotować ok 1-2minuty z każdej strony,
  6. zmniejszyć ogień, dodać śmietankę kremówkę, natkę z pietruszki i jeszcze chwilkę gotować, mieszając,
  7. na patelnię z sosem włożyć makaron, wymieszać, przełożyć do głębokich talerzy, podawać od razu po przyrządzeniu.
Smacznego !

Drożdżowe choinki

Oto przepis na nieziemskie drożdżówki - choinki :), miękkie, delikatne, puszyste i duże :)



Składniki na 6 drożdżówek:
  • 150ml mleka
  • 40g roztopionego masła
  • 300g mąki pszennej chlebowej (może być też zwykła mąka pszenna)
  • 7g drożdży suchych lub 14g drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • 8g cukru waniliowego
  • 1 białko
Ponadto:
  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek
Drożdżówki krok po kroku:
  1. Mleko wymieszać z roztopionym masłem,
  2. mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn), dodać resztę składników, wyrobić, ciasto powinno być gładkie i elastyczne,
  3. przykryć ściereczką i odstawić na ok.1,5h do wyrośnięcia,
  4. wyrośnięte ciasto lekko wyrobić, rozwałkować na koło o średnicy ok. 30cm, podzielić na 6 trójkątów (jak pizzę ;)), trójkąty ponacinać po obu stronach, końcówki spłaszczyć ("uszczypnąć") palcami,
  5. przykryć i odstawić przykryte ściereczką na 20minut - do napuszenia się
  6. przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. 


Piec w temperaturze 180 stopni, około 14 minut, studzić na kratce. 

Polukrować, polukrować, ozdobić kolorową posypką jak u autorki przepisu Dorotki, u mnie posypane suszonymi morelami oraz orzeszkami.




piątek, 17 grudnia 2010

Deser Tiramisu

Tiramisu to deser, który składa się z warstwy biszkoptów nasączonych kawą espresso połączoną z likierem migdałowym, na którą nakłada się warstwę kremu z twarożku mascarpone, a całość posypuje się wiórkami kakao lub gorzkiej czekolady. Tiramisu podaje się mocno schłodzone, w towarzystwie kawy espresso... We Włoszech tradycją jest spożywanie go na drugie śniadanie - zwłaszcza w upalne dni. Deser ten we Włoszech posiada wiele regionalnych odmian. Spośród wielu przepisów na deser wybrałam jeden, pochodzący z tej strony.





Składniki potrzebne do przygotowania 4 pucharków:

  • paczka biszkoptów " języczków"
  • pół kilograma mascarpone - użyłam włoskiego 'epiu'
  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 1+1/2 szklanki mocnej kawy
  • 2 łyżki amaretto
  • gorzkie kakao lub gorzka czekolada
Tiramisu krok po kroku:
  1. W misce ubijamy żółtka z cukrem, tak długo aż uzyskamy jasną, lekką pianę (ok. 15minut)
  2. Dodajemy mascarpone i ubijamy dopóki wszystkie składniki dokładnie się nie połączą
  3. Do lekko ostudzonej kawy dodajemy alkohol (kawę można posłodzić, proponuję wtedy dodać mniej cukru do kremu), kawę wlewamy do głębokiego talerza i nasączamy biszkopty jeden po drugim, układamy je w prostokątnym naczyniu (nasączone i ułożone w naczyniu biszkopty dodatkowo polewam jeszcze pozostałą z nasączania kawą - powinny być bardzo mokre), nakładamy krem, posypujemy kakao lub czekoladą.
Jeśli robimy tiramisu w prostokątnym naczyniu zapewne wystarczy go na jedną warstwę, jeśli natomiast w pucharkach można zrobić dwie warstwy powtarzając kolejno biszkopty, krem, czekolada lub kakao. 
Deser należy porządnie schłodzić w lodówce - najlepiej jak "leżakuje" on przez noc :) .

Saporito!




czwartek, 16 grudnia 2010

Spaghetti Carbonara

Uwielbiam makaron w każdej postaci... dziś spaghetti carbonara... może nie prawdziwa włoska... chociaż, jak odnaleźć tą prawdziwą skoro w każdym rejonie Włoch króluje inny przepis, w jednym dodaje się śmietanę, w innym twardy, ostry ser pecorino, w jeszcze innym  jeden z najbardziej znanych włoskich serów - grana padano.
U mnie na talerzu znalazł się zwykły żółty, holenderski ser - gouda... 





Składniki:

  • 40dag makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 opakowanie gęstej śmietany
  • 3 żółtka
  • 5 dag tartego żółtego sera 
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • sól, pieprz
Carbonara krok po kroku:
  1. Na patelni usmażyć na małym ogniu drobno pokrojony boczek, po chwili dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek, posolić, doprawić do smaku pieprzem,
  2. śmietanę wymieszać z żółtkami i serem. Wlać na patelnię do zrumienionej cebuli i boczku,
  3. połączyć składniki mieszając, aż powstanie gęsty sos (kilka minut),
  4. ugotowany i odcedzony makaron włożyć do sosu, wymieszać. Gotowe !
Osobiście lubię carbonarę posypaną natką pietruszki, polecam.

Smacznego !

środa, 15 grudnia 2010

Zupa cebulowa z dodatkiem białego wina

Cebula była znana i uprawiana już w starożytności... w kuchni jest niezastąpiona, jako dodatek do kanapek, sosów, sałatek czy zup... Cebula oprócz wyśmienitych walorów smakowych, posiada również inne zalety: jest pomocna przy przeziębieniu, zapobiega powstawaniu zakrzepów - dlatego jest polecana osobom z zatorami, ma działanie grzybobójcze, stosowana jako okłady likwiduje częściowo blizny, zapobiega powstawaniu wrzodów... wady? hmmm może jedną - zazwyczaj płaczemy przy jej obieraniu...
Jednak nie rezygnujmy z cebuli posiada ona witaminę C, magnez, siarkę, krzem, fosfor, cynk.
Francuzi błyskawicznie docenili właściwości cebuli tworząc nowy rodzaj zupy - cebulową. 
Oto klasyczna francuska zupa cebulowa, przygotowana jak tradycja mówi -> na białym, wytrawnym winie... Może być podawana na ciepło z grzankami lub zapieczona w piekarniku... Zupa zniknęła tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć - następnym razem zdjęcia zrobię wcześniej i uzupełnię ;)...


Składniki na zupę cebulową - 4 porcje 

  • 4 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 kostka bulionu lub wywar z włoszczyzny
  • 1/2 łyżeczki tymianku lub ziół prowansalskich
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, odrobina cukru
  • 3 kromki chleba, najlepiej pełnoziarnistego
Zupa cebulowa krok po kroku:
  1. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pokrojony w drobną kostkę czosnek. Cebula musi być dobrze uduszona, aż do momentu kiedy się wyzłoci i zmniejszy swoją objętość. Oprószyć mąką i przyrumienić. 
  2. Dodać białe wino i kilka minut dusić razem
  3. W garnku przygotować litr wywaru z włoszczyzny lub rozpuszczonej we wrzątku kostki bulionu, przełożyć do niego zawartość patelni, gotować kilka minut, doprawiając tymiankiem lub mieszanką ziół prowansalskich, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem ( lepiej cukier zastąpić miodem - 1 łyżeczka do smaku)
  4. W tym czasie należy przygotować grzanki - posmarować cienko chleb masłem, pokroić w kostkę i zrumienić na patelni
  5. Po rozlaniu gorącej zupy udekorować ją drobno pokrojonymi makaronikami z sera żółtego i posypać grzankami z chleba. Taką zupę można również po rozlaniu przykryć plasterkiem sera i zapiec w piekarniku, a grzanki podać osobno. 
Bon appetit!

niedziela, 12 grudnia 2010

Tort Złomek ;)

7 grudnia moja pociecha skończyła 4 latka, z tej okazji tort Złomek :)... miał być Złomek, wyszedł Złomek zadzior ;) - jakaś mina cwaniaczka się zrodziła hmmm... Może to wariacja na temat Złomka, ale co tam - Kacprowi i tak się spodobał - aż zapiszczał z radości. To mój pierwszy tort w stylu angielskim, pierwsza w życiu masa cukrowa - liczę więc na łagodne potraktowanie ;). 
Podam przepis na biszkopt czekoladowy i masę czekoladową, której użyłam do przełożenia tortu. 


Składniki na biszkopt:
  • 8 jaj
  • 15 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (użyłam 16g)
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Biszkopt krok po kroku:
  1. Oddzielić białka od żółtek
  2. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i budyń wymieszać i przesiać
  3. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, ubić na sztywną pianę
  4. Żółtka delikatnie roztrzepać widelcem i dodać do piany - delikatnie wmieszać drewnianą łyżką
  5. Stopniowo dodawać składniki suche ( przesianą mąkę + proszek + budyń + kakao) delikatnie mieszając drewnianą łyżką
  6. Dno brytfanki (tortownicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopt na Złomka piekłam w prostokątnej brytfannie - wyszedł jak na zdjęciu.
Piec ok. 40 min. w temperaturze 180 stopni.

*** KILKA RAD - CZYLI TO CO LUBIĄ BISZKOPTY :) ***
  • w tortownicy smarujemy masłem, bądź wykładamy papierem do pieczenia tylko dno - nigdy nie należy smarować boków, bo biszkopt nie wyrośnie - będzie się ślizgał po ściance tortownicy,
  • biszkopt należy wkładać do nagrzanego piekarnika,
  • przed włożeniem biszkopta do piekarnika należy rzucić "nim" - brytfanką z masą biszkoptową ;), z wysokości 30-40cm na podłogę
  • po upieczeniu biszkopta czynność powyższą należy powtórzyć - wyciągamy gorący biszkopt z piekarnika, rzucamy nim i znów wkładamy do lekko już uchylonego piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia

Tak wyglądał biszkopt w dużej prostokątnej brytfannie, pieczony w tortownicy o średnicy 26-28cm spokojnie wystarczy do podzielenia na 3 blaty.


Składniki na masę czekoladową:

  • 4 całe duże jajka (można użyć 5ciu małych)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 kostki miękkiego masła (nie wyjdzie z margaryny czy mixu)
  • szczypta soli
  • 50ml wódki lub spirytusu
  • 1 cukier waniliowy duży 16g
  • 200g czekolady gorzkiej lub 100g gorzkiej i 100g mlecznej
Krem krok po kroku:
  1. Jajka ubijamy w kąpieli wodnej, w tym celu do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, stawiamy na garnku z lekko gotującą się wodą, ubijamy na najwyższych obrotach miksera do momentu kiedy masa zbieleje, znacznie zwiększy swoją objętość i będzie bardzo ciepła. Po uzyskaniu powyższego odstawiamy do przestudzenia. Masa powinna się zachować jak powyżej po około 15 minutach.
  2. Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  3. Masło w temperaturze pokojowej, kroimy na małe kawałki, przekładamy do miski i ucieramy do białości
  4. Do masła dodajemy powoli rozpuszczoną, lekko ciepłą czekoladę - miksujemy dokładnie na najwyższych obrotach miksera.
  5. Po wmiksowaniu całej czekolady dodajemy po łyżce masę jajeczną a na końcu powoli alkohol.
Na krem można położyć odsączone wiśnie, przed nałożeniem kremu na tort, blaty można posmarować kwaśnym dżemem.

Przepis na biszkopt zaczerpnięty z tej strony, przepis na krem stąd.

A tak wyglądał gotowy Złomek ;)




wtorek, 7 grudnia 2010

Puszyste placuszki śniadaniowe

Placuszki śniadaniowe to przysmak mojego synka :). Można je nazwać również ekspresowymi - ich przygotowanie zajmuje góra 15 minut, wychodzą pulchniutkie i smaczne - idealne na zimowy poranek... można podawać je z owocami ( Kacperek lubi z bananami pokrojonymi w plasterki), miodem czy konfiturami, to zależy od naszych upodobań smakowych :) ...






Składniki na 8sztuk:
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
Placuszki krok po kroku:
  1. Białko oddzielić od żółtka, dodając szczyptę soli ubić na sztywną pianę 
  2. W drugim naczyniu połączyć mąkę, żółtko, cukier i mleko
  3. Wmieszać pianę z białek w powstałą masę
  4. Smażyć na średnim ogniu, na złoty kolor
Smacznego !





piątek, 3 grudnia 2010

Racuszki z jabłkami


Pewnego popołudnia naszła mnie chęć na coś dobrego, szybkiego i łatwego... Zapala się zielona lampka - RACUSZKI - nie ma nic prostszego i szybszego, a zarazem wyśmienitego !!! Racuszki są pulchne, pięknie wyrastają - zawsze wychodzą... Ten zapach i smak .... dzieciństwa :)

Składniki:
  • 2 szklanki mleka (szklanka o poj. 250ml)
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 - 3 kwaskowe jabłka
Racuszki krok po kroku:
  1. Jabłka należy obrać i pokroić w kostkę, można lekko posypać cynamonem (wielkość kawałków i ilość jabłek według własnych upodobań :))
  2. Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę (najlepiej dodając szczyptę soli)
  3. Mąkę wymieszać z sodą, solą i cukrem, dodać żółtka i mleko zmiksować - wyjdzie dość gęsta masa
  4. Do masy dodać jabłka, następnie delikatnie, drewnianą łyżką wmieszać ubitą pianę z białek
  5. Smażyć na średnim ogniu na rumiano, gotowe racuszki posypać cukrem pudrem.
Smacznego :) !


Lekkie ciasto drożdżowe z kruszonką i rodzynkami


Dziś chcę podzielić się przepisem na przepyszną, puszystą drożdżówkę. Drożdżówka jest delikatna, nie jest sucha, zarówno dobrze smakuje z dodatkami jak i bez nich.



Składniki:
  • 300g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki drożdży suchych (6g) lub 12g drożdży świeżych
  • pół szklanki letniego mleka (125ml)
  • 1 jajko
  • 50g roztopionego masła
  • 45g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • garść rodzynek (wcześniej sparzonych)
Ponadto:
  • 1 jajko do posmarowania
Ciasto drożdżowe krok po kroku:
  1. Mąkę wymieszać z drożdżami suchymi ( ze świeżych zrobić rozczyn*), dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć bawełnianą szmatką, pozostawić do podwojenia objętości, ok. 1,5h.
  2. Po tym czasie ciasto wyrobić, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki o wymiarach 13 x 27cm (lub dwóch mniejszych).
  3. Ciasto przykryć i odstawić na 30-45minut do napuszenia się
  4. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką
Kruszonka składniki:
  • 50g miękkiego masła
  • 10 płaskich łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy (8g)
Wszystkie składniki wyrabiać między palcami na kruszonkę ( jeśli jest zbyt mokra dodać mąki, jeśli zbyt sucha to masła).
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni, ok. 35minut.
Autorka przepisu podaje jako formę keksówkę, ja jako, że posiadam małą keksówkę duża uległa zniszczeniu ;), upiekłam ciasto w tortownicy o wymiarach 24cm.
Przepis podpatrzony na tej stronie.
Rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać letniego mleka (taką ilość aby zakryło drożdże), łyżeczkę cukru, łyżkę mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut, aby drożdże "ruszyły".

Smacznego!

Kasztany - czy najlepsze są na Placu Pigalle?


Jesień to sezon na kasztany... Myśląc o kasztanach wspominam "Stawkę większą niż życie" ...



Kasztany choć w kuchni europejskiej są jednym z najbardziej ekskluzywnych dodatków do dań i deserów, w Polsce nie są łatwo dostępnym smakołykiem. Doskonale nadają się d gotowania, pieczenia, na przetwory. Świeże kasztany można jeść na surowo, wyschnięte spożywamy pieczone lub ugotowane. Na sklepowych półkach możemy spotkać je w postaci: ciasta kasztanowego, cukierków kasztanowych kasztanów naturalnych, kasztanów kandyzowanych, w postaci musów, kremów, puree czy mąki kasztanowej.
Kasztany posiadają wiele składników odżywczych, 100g kasztanów=174kcal. Bogate są w cukry złożone o wolnym przyswajaniu oraz wiele witamin: B, E, magnez, żelazo, potas, fosfor, wapno oraz witaminę C ( 100g kasztanów odpowiada witaminie C zawartej w 100g cytryny). Najlepsze są zaraz po zbiorach - w listopadzie i grudniu, dlatego też "Zuzanna lubi je tylko jesienią" ;).

W czwartkowy poranek wybrałam się na zakupy, moją uwagę przyciągnęły błyszczące, ciemnobrązowe kasztany...chwila zastanowienia i już wiem... dziś popołudniu będziemy zajadać pieczone kasztany...pokusa była wielka - nie mogłam się oprzeć ;).
Przyrządzenie kasztanów jest wręcz banalne, oto przepis:

Składniki:
  • dowolna ilość kasztanów
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek do skropienia
Sposób przyrządzenia:
  1. Kasztany naciąć ostrym nożem po równiku (od ostrej strony do podstawy)
  2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni
  3. Wyłożyć na blachę, posolić, skropić oliwą i piec ok 20-30 minut od czasu do czasu mieszając.
Gdy kasztany wystygną ściągamy z nich włochatą łupinkę oraz cienką błonę okalającą owoc...w tym momencie pozostaje tylko delektowanie się smakiem owocu :). Kasztany można również upiec na patelni, na grilu czy kominku. Przyznam szczerze, że te z dymu są najlepsze.

Smacznego !

Bułeczki z cebulką


Dziś startuję z wypiekami. Proszę o wyrozumiałość i cierpliwość ponieważ dopiero zaczynam swoją przygodę z blogiem. Za oknem szaro, buro i ponuro...otworzyłam moją ulubioną stronę z wypiekami i do dzieła.
Przepis pochodzi z tej strony .

Bułeczki już stygną jak autorka napisała - na kratce, w międzyczasie, kiedy robiłam im zdjęcia, zdążyłam dwie zjeść. Są cudowne, delikatne, wręcz rozpływają się w ustach, cebulka daje słodkawy posmak... krótko mówiąc NIEBO W GĘBIE ;). Szczerze polecam.

Składniki, potrzebne do wyrobienia około 20 bułeczek (w moim przypadku 22 sztuki):
  • pół szklanki letniego mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła ( lub miękkiego)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 12g suchych drożdży (1 łyżka) lub 24g świeżych drożdży ( ze świeżych najpierw robimy rozczyn)
  • 3 średnie cebule, pokrojone w kostkę i podsmażone
  • 5,5 szklanki mąki
  • 1 jajko z jedną łyżką mleka do posmarowania
Bułeczki krok po kroku:
  1. Wymieszać mleko, wodę, cukier, sól i masło
  2. Drożdże wymieszać z mąką ( ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn), umieścić w dużej misce, dodać składniki płynne i podsmażoną wcześniej na minimalnej ilości oleju, delikatnie posoloną cebulkę
  3. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby można dosypać mąki ( do pół szklanki)
  4. Odstawić przykryte do podwojenia objętości
  5. Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na około 20 części, jeśli się klei można podsypywać mąką i formować bułeczki
  6. Uformowane bułeczki ułożyć na wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć i odstawić na 30 minut (do napuszenia się)
  7. Przed samym pieczeniem bułki można naciąć i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem
Piec około 20 minut, w temperaturze 200 stopni. Studzić na kratce.

Udanych wypieków i smacznego :)